Moet ik inkomstenbelasting betalen over een erfenis?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Moet ik inkomstenbelasting betalen over een erfenis?

"In het jaar 2010 heb ik een erfenis gekregen van een nettobedrag van € 19.500 en mijn bruto jaarsalaris is € 17.500. Moet ik nu nog eens belasting betalen over het bedrag van € 19.500, terwijl het successierecht al betaald is?"

Antwoord

U heeft een erfenis gehad en daar erfbelasting over betaald. U vraagt zich af of u hier nu ook nog inkomstenbelasting over moet betalen.
Een erfenis is belast met erfbelasting (voorheen successierecht). De netto erfenis (erfenis -/- erfbelasting) is daarna vrij besteedbaar en hoeft niet nog eens opgegeven te worden bij uw inkomsten in uw aangifte inkomstenbelasting (box 1). Wordt het bedrag niet uitgegeven maar gespaard, dan gaat het onderdeel uitmaken van uw vermogen. Hierdoor neemt uw vermogen, en daarmee uw grondslag voor uw inkomen uit sparen en beleggen (box 3), wel toe. Wordt uw gemiddelde vermogen daardoor meer dan € 20.661 (de vrijstelling), dan moet u over het meerdere box 3 belasting betalen. Deze bedraagt 1,2%.

Meer weten van inkomstenbelasting betalen over erfenis

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte