Aangifte lastig? Hulp door erkende en ervaren belastingadviseur door heel Nederland?
Uw aangifte al vanaf € 95,-. Vraag vrijblijvende offerte aan

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-01-2022
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Belastingtips aangifte inkomstenbelasting 2020

1. Belastingtip ziektekosten

Ziektekosten zijn aftrekbaar, echter sinds de laatste jaren zijn steeds minder kosten aftrekbaar en is de drempel verhoogd. Wat is in 2019 of 2020 nog aftrekbaar in uw aangifte? Voorgeschreven medicijnen, prescan, kunstgebit, steunzolen, steunkousen, rollator, alarmsysteem i.v.m. ziekte, vervoer van zieke mensen, reiskosten ziekenbezoek, dieet (mits in lijst), extra uitgaven voor kleding / beddengoed, kronen, implantaten en bruggen, extra gezinshulp, kosten paramedicus (op advies arts), noodzakelijke pedicure, alternatieve genezers, fysiotherapeut en de contributie kruisvereniging (niet Rode Kruis).

2. Belastingtip giften

Gewone (periodieke) giften aan een goed doel zijn aftrekbaar voor zover u meer heeft betaald dan 1% van uw inkomen. Je kunt dus beter giften van 2 of 3 jaar in 1 jaar geven, hierdoor heb je maar 1 keer last van de drempel. Dit maakt een behoorlijk verschil. Als je meer dan 10% van je inkomen aan goede doelen geeft, is het meerdere (boven de 10%) niet aftrekbaar. Kiezen voor periodieke giften is nog gunstiger, dan geldt er geen drempel. Hoe doe je dit? Via een notaris is de mooiste optie, maar dit is niet meer verplicht  ! Schenkingen aan culturele doelen zijn zelfs voor 125% aftrekbaar.

Belastingaangifte laten verzorgen voor aantrekkelijke prijs?

3. Belastingtip middeling

Als uw inkomen de laatste jaren sterk wisselend is geweest, dan kunt u gebruik maken van de middelingsregeling.

4. Belastingtip hypotheek aflossen

Als u een kleine hypotheek op uw eigen woning hebt afgesloten en deze kunt aflossen, is dit fiscaal gunstig. Door de aflossing komt het eigenwoningforfait te vervallen. Dit kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen.

5. Belastingtip belasting betalen

Weet u zeker dat u belasting over 2020 moet bijbetalen? Doe dan uw aangifte vóór 1 april 2021. U voorkomt hiermee dat u 4% rente moet betalen over het bedrag van de aanslag.

6. Belastingtip laag inkomen

Heeft u een laag inkomen en hoeft u geen belasting te betalen, overweeg dan toch om aangifte te doen (bijvoorbeeld als u een bijstandsuitkering of AOW-uitkering heeft). Bijvoorbeeld ziektekosten (zie belastingtip 1) zijn namelijk in uw geval veelal aftrekbaar, dit kan een belastingvoordeel opleveren.

7. Belastingtip nadeel bij aflossen hypotheek

De belangrijkste aftrekpost voor de meeste belastingplichtigen is de hypotheekrente. Deze is nu nog voor 49,5% (niet meer 52%) aftrekbaar. Het percentage daalt jaarlijks met 0,5%. Aflossen op hypotheken is populair maar fiscaal niet gunstig. De hypotheekrente wordt hiermee beperkt en bij een toekomstige verkoop moet u de volledige overwaarde inbrengen in uw nieuwe woning. Sparen is wellicht betere optie.

8. Belastingtip extra aftrek eigen woning

Heeft u in 2019 of 2020 een nieuwe woning gekocht, dan zijn er incidentele kosten die een extra aftrek opleveren. U kunt hierbij denken aan notariskosten, advieskosten voor de hypotheek, betaalde boeterente, etc. Vergeet deze aftrekposten niet.

9. Belastingtip aftrek twee eigen woningen

Als u in 2019 of 2020 een nieuwe woning hebt gekocht maar de oude woning nog te koop hebt staan, dan mag u over beide woningen de hypotheekrente ten laste van inkomen brengen. Dit mag maximaal 3 jaar na de datum dat u de oude woning te koop heeft gezet. Bij het aanbieden in 2019 is de hypotheekrente in 2019, 2020, 2021 en 2022 aftrekbaar. Na deze periode moet u de te koop staande woning onderbrengen in box 3 en is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

10. Belastingtip eigen woning en restschuld

U verkoopt uw eigen woning en u blijft achter met een restschuld, dit doordat de opbrengst van uw oude woning te laag is gebleken. De rente over dergelijke schulden mag u nog 15 jaar in aftrek brengen. Probeer de schuld ook in 15 jaar af te lossen.

11. Belastingtip vrijwilligers 2020

Als u in 2020 vrijwilligerswerk heeft verricht en hiervoor een vergoeding hebt ontvangen, dan is deze vergoeding belastingvrij, mits de vergoeding niet hoger is geweest dan € 1.500 per jaar en € 150 per maand. Het meerdere is dan belast, tenzij u kunt aantonen dat u kosten heeft gemaakt voor uw vrijwilligerswerk.

12. Belastingtip vooraf ingevulde aangifte 2020

De vooraf ingevulde aangifte door de Belastingdienst is een fantastisch hulpmiddel voor vele belastingplichtigen. Elk jaar blijkt echter weer dat er fouten staan in de vooraf ingevulde aangifte (onderzoek Consumentenbond). De Belastingdienst stelt ook: “U bent en blijft verantwoordelijk voor de door u ingediende aangifte.” Controleer de getallen die door de Belastingdienst zijn ingevuld en maak een kopie van de door u ingediende aangifte Inkomstenbelasting. Controleer met name de hypotheek, box 3 en de WOZ waarde.

13. Belastingtip: verreken schulden in box 3

In box 3 moet u uw spaargeld, beleggingen en vakantiewoningen aangeven. De Belastingdienst gaat er vanuit dat u hierover tenminste 4% rendement kunt behalen. Over dit fictieve rendement moet u dan 30% belasting betalen. De grondslag is het vermogen op 1 januari 2020 (voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020). Er is een heffingsvrij vermogen van ruim € 30.000 (partners: € 60.000). Schulden mag u in mindering brengen op dit vermogen (bijvoorbeeld de schuld op uw vakantiewoning of persoonlijke leningen).

14. Belastingtip jongeren en studenten

Heb je naast je school of studie een bijbaantje? Meestal wordt er dan door je baas (werkgever) teveel loonheffing ingehouden. Deze kun je eenvoudig terugvragen door de vooraf ingevulde aangifte te downloaden. Je moet deze aangifte wel indienen, de Belastingdienst zal niet zelfstandig contact met je opnemen. Voor de toekomst: Vraag je baas om de zogenaamde studentenregeling in de loonheffing toe te passen. Controleer ook of er studiekosten in aftrek kunnen worden gebracht.

15. Belastingtip reiskosten voor ziekenbezoek

Ziektekosten zijn soms aftrekbaar. Wist u dat ook de reiskosten voor ziekenbezoek van uw familie aftrekbaar zijn? Als uw man / vrouw / zoon etc. in het ziekenhuis / verpleegtehuis ligt en u gaat er regelmatig langs, dan mag u de hiermee verband houdende kosten aftrekken als ziektekosten. Er geldt wel een drempel voor ziektekosten. Reist u met een taxi of bus, dan zijn de werkelijke kosten aftrekbaar. Gaat u met eigen vervoer, dan is € 0,19 per kilometer aftrekbaar.

16. Belastingtip hypotheek aflossen

De hypotheekrente op nieuwe leningen op de eigen woning is nog maar gedurende 30 jaar aftrekbaar en moet in deze periode ook verplicht worden afgelost. Het oversluiten van een bestaande lening (bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente lager is) zorgt er meestal voor dat sprake is van een nieuwe lening. Overleg dit dus goed met uw bank.

17. Belastingtip lening bij de familie

Als u een lening voor uw eigen woning hebt afgesloten bij uw familie, dan moet u deze lening apart melden bij de Belastingdienst. Dit moet u doen voordat u de aangifte Inkomstenbelasting 2020 indient. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is.

18. Belastingtip woning in aanbouw

Als u een stuk grond koopt om een nieuwe woning op te bouwen, dan is de betaalde hypotheekrente gewoon aftrekbaar (ook al is formeel nog geen sprake van een eigen woning). De Belastingdienst denkt hier soms anders over, maar u heeft de rechters in Nederland aan uw kant. U moet dan wel de grond hebben gekocht en binnen een redelijke termijn beginnen met bouwen van uw nieuwe eigen woning.

19. Doe niet direct aangifte

Vanaf 1 maart kun je aangifte indienen. De belastingdienst ontdekt in de eerste 2 weken nog diverse fouten. Doe de aangifte dus niet voor 15 maart.  De aangifte kan via de website of een app worden ingediend. De vooraf ingevulde aangifte staat niet in de app, dus kijk altijd op de internetsite.

20. Reiskosten aftrekbaar

ALs u met het openbaar vervoer reist dan mag je de reiskosten aftrekken van het inkomen. De aftrek is afhankelijk van de afstand en het aantal dagen dat u met het openbaar vervoer reist. Maximaal mag er zo'n € 2.000 worden afgetrokken. Woon je op minder dan 10 kilometer van je werk dan zijn reiskosten niet aftrekbaar. De vergoeding van je werkgever moet je in mindering brengen op je reiskosten.

21. Crypto munten

Bitcoins en cryptomunten (en kasgeld) moet in de aangifte inkomstenbelasting worden opgenomen. Dit is dan de waarde per 1 januari

22. Buitenlandse bankrekeningen en buitenlands vermogen

De belastingdient wordt geinformeerd over buitenlands vermogen (bankrekening / woning) en dit staat steeds vaker in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Als u problemen verwacht neem dan eens contact op met een specialist in het kader van de inkeerregeling.

23. Alimentatie afkopen

De belastingaftrek zal de komende jaren dalen van 49,5% tot 37,8%. Het is dus fiscaal voordelig om alimentatie af te kopen.

24. Studieschuld in box 3

De studieschuld mag je opnemen in box 3, de schuld moet wel hoger zijn dan € 3.000  

25. Overige vragen en opmerkingen aangifte inkomstenbelasting

Wanneer aangifte doen? Voor 1 april dan krijg je voor 1 juli de teruggave . Formeel moet de aangifte voor 1 mei worden ingediend

Samenwerking Belastingaangifteshop

Sinds enkele jaren helpt Belastingtips u bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting, toeslagen, overlijdensaangifte of emigratieaangifte. Wij verzorgen de aangifte landelijk en indien gewenst bij u thuis. U kunt hiertoe eenvoudig een afspraakmaken via de erkende belastingadviseurs van belastingaangifteshop.


Belastingtips aangifte 2020

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte