Kapitaalverzekering en eigen woning

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-11-2015
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kapitaalverzekering en eigen woning

Een aantal aflossingsvrije hypotheekvormen kennen een koppeling met een kapitaalverzekering, de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of met een spaarrekening, de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Voorbeelden hiervan zijn:

  • de levenhypotheek;
  • de (bank)spaarhypotheek;
  • de hybride hypotheek.

Essentie van de regeling

U betaalt minimaal 15 tot 20 jaar premie/inleg voor een KEW/SEW. Tijdens de opbouw hoeft u de waarde niet in box 3 aan te geven. De uitkering moet u gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek. Op de uitkering is een vrijstelling van toepassing. Het bedrag daarboven is belast in box 1. De vrijstelling bedraagt bij minimaal 15 jaar premiebetaling € 36.600. Bij minimaal 20 jaar premiebetaling bedraagt de vrijstelling op dit moment (2015) € 161.500. Deze vrijstellingen wordt jaarlijks verhoogd. De genoemde vrijstellingen gelden per belastingplichtige. Voor fiscale partners geldt dus een totale vrijstelling van € 73.200, respectievelijk € 323.000. 

Situatie sinds 2013

Vanaf 2013 mogen er geen aflossingsvrije hypotheken meer afgesloten worden. Dit heeft tot gevolg dat er voor nieuwe hypotheken ook geen dergelijke spaar of verzekeringsproducten meer noodzakelijk zijn. Er kan dus geen KEW of SEW meer afgesloten worden. Heeft u al een KEW of SEW, dan verandert er verder niets. De fiscale regels blijven hetzelfde en ook de jaarlijkse indexatie van de vrijstellingen blijft gewoon doorgaan. 

Voorwaarden KEW/SEW

De voorwaarden voor een KEW/SEW zijn redelijk uitgebreid:
  • afsluiten bij een erkende bank of verzekeraar;
  • minimaal 15 of 20 jaar premie betalen, zonder onderbreking (tenzij eerder overlijden), hoogste premie mag maximaal 10 keer de laagste premie zijn;
  • de verzekering keert ineens bij leven of overlijden uit aan de verzekeringnemer of diens partner / huisgenoot;
  • polis moet bepalen dat de uitkering wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek op de eigen woning, deze woning moet ook in polis staan.


Financiele tip

Creatieve adviseurs komen vaak met een zogenaamde hoog/laag structuur. Hierbij betaalt u de eerste jaren een hoge premie en daarna een lage premie. Hierdoor maakt u een substantieel belastingvrij rendement, immers het geld gaat uit box 3 naar een vrijgestelde polis.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte