Toelichting hypotheekrente-aftrek

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Toelichting hypotheekrente-aftrek

Een lening voor de eigen woning valt in box 1 (rente aftrekbaar). In sommige gevallen kan dit iets anders liggen, er is sinds juni 2010 een nieuw besluit.

Eigenwoninglening

Een lening of hypotheek wordt gezien als een eigenwoninglening als deze is aangegaan voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de eigen woning. De lening valt hieronder zodra het bedrag ook echt wordt uitgegeven resp. aangewend. Vanaf dat moment is hypotheekrente aftrekbaar.

Gemengde lening

Als een lening gedeeltelijk wordt gebruikt voor de eigen woning en gedeeltelijk voor andere zaken (zoals vakantiewoning, tweede woning, vakantieĀ of auto), is niet alle rente aftrekbaar. Bij een gemengde lening moet u de lening en de rente splitsen in box 1 (eigen woning) en box 3 (consumptief deel). Bij een aflossing van een gemengde lening wordt de aflossing in principe pro rata toegedeeld. Er mag - volgens de minister - ook worden aangesloten bij de bedoeling van de belastingplichtige, u mag dus zelf kiezen wat u wilt aflossen.

Zonnepanelen en energie-investering

De minister heeft aangegeven dat de aankoop en montage van zonnepanelen wordt gezien als investering voor de eigen woning. De rente over deze lening is aftrekbaar.

De hypotheekrente aftrek beperkt

De hypotheekrente aftrek is de laatste jaren beperkt, een historisch overzicht

  • 1893 invoering van de hypotheekrente aftrek
  • 2001 hypotheekrente voor de tweede woning en beleggingen niet meer aftrekbaar
  • 2001 hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar, dit geldt voor hypotheken per 1 januari 2001.
  • 2004 minder hypotheekrente aftrek bij verkoop woning met een overwaarde (de overwaarde moet worden geinvesteerd in de nieuwe woning)
  • 2010 huurwaardeforfait duurdere woning stijgt fors
  • 2011 maximaal 50% van de hypotheken mag aflossingsvrij zijn (voor nieuwe gevallen)
  • 2013 alleen hypotheekrente aftrek bij algehele aflossing van de hypotheek (voor nieuwe gevallen)
  • 2014 - 2040 tarief renteaftrek bestaande hypotheken wordt in stapjes van 0,5% verlaagd
  • toekomst: eigen woning gaat naar aparte box (of wellicht box 3)

Meer weten van toelichting hypotheekrente-aftrek

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte