Aftrekbare kosten gastouder

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Aftrekbare kosten gastouder

Een gastouder moet zijn of haar inkomen opgeven in de belastingaangifte. Veel kosten die gemaakt worden, kunnen hierop in mindering worden gebracht. In dit artikel een opsomming van de mogelijkheden. De opstelling is gemaakt door een fiscaal jurist.

Inkomsten gastouder

De inkomsten moeten worden aangegeven als inkomsten uit overige werkzaamheden. Op de inkomsten mag u de gemaakte kosten die betrekking hebben op de werkzaamheden in mindering brengen. Over de inkomsten -/- de kosten moet u belasting betalen.

Aftrekposten gastouder

De kosten zijn aftrekbaar als u ze ook echt maakt, vaste aftrekposten zonder enig bewijs bestaan niet. U moet aantonen dat u de kosten hebt gemaakt, bewaar dus bonnen en opstellingen. Het bijhouden van een volledige administratie is niet verplicht.

 1. Telefoonkosten: aftrekbaar, bijhouden wie u wanneer heeft gebeld.
 2. Telefoonabonnement: niet aftrekbaar.
 3. Werkzaamheden door partner: niet aftrekbaar, tenzij hoger dan € 5.000 per jaar en schriftelijk vastgelegd (overeenkomst laten registreren).
 4. Computerkosten: voor zover zakelijk nodig en gebruikt, afschrijven in 3 jaar.
 5. Grote investeringen: voor zover zakelijk nodig en gebruikt, afschrijven in 5 jaar.
 6. Bemiddelingskosten van het gastouderbureau.
 7. Contributies en abonnementen voor de kinderen.
 8. EHBO-trommel en overige zaken voor veiligheid ten behoeve van de kinderen.
 9. Schoonmaakartikelen: aftrekbaar.  
 10. Speelgoed: aftrekbaar.
 11. Knutselzaken, zoals papier, stiften, verf, etc. zijn aftrekbaar.
 12. Voorzieningen voor veiligheid kinderen (traphekje, etc.) zijn aftrekbaar.
 13. Reiskosten: aftrekbaar tegen € 0,19 per kilometer voor elke kilometer die u zakelijk (voor of ten behoeve van de kinderen) hebt gereden. Schrijf de kilometers in uw agenda of kladblok.
 14. Verwarmen woning: extra kosten kunt u in rekening brengen, dit moet u wel aannemelijk maken. De extra kosten worden gemiddeld gesteld op € 0,80 per dag.
 15. Eten en drinken: de kosten hiervan zijn lastiger te bepalen, bonnen zullen vaak ontbreken omdat deze kosten samenlopen met uw eigen kosten. Gemiddeld wordt € 2 - € 5 per dag per kind als redelijk ervaren, dit is afhankelijk van het aantal maaltijden (ontbijt, middageten, avondeten) en de leeftijd van de kinderen.
 16. Administratiekosten.
 17. Wasmachine: de kosten voor een wasbeurt bedragen € 1, drogen kost ongeveer hetzelfde.

Administratieve tips voor gastouder

 1. Open een aparte bankrekening voor uw gastouderwerkzaamheden.
 2. Betaal kosten zoveel mogelijk met de pin of via de bankrekening.
 3. Stop alle bonnen en facturen achter het bankafschrift.
 4. Bewaar de contante en overige bonnen in een map, op datumvolgorde.

Inrichting kinderkamer

De Belastingdienst is van mening dat de inrichting van de kamer voor de kinderen (zitje, box, etc.) niet aftrekbaar zou zijn. Dit heeft de Belastingdienst begin 2010 schriftelijk aan diverse gastouders laten weten. De reden is dat dit kosten voor de inrichting van een werkruimte betreffen, deze zijn fiscaal niet aftrekbaar. Mede gezien een uitspraak in 2010 lijken mij deze kosten wel aftrekbaar.

Wijziging wetgeving gastouder

Sinds enkele jaren moeten gastouders een diploma hebben en daarnaast een verantwoordelijke inrichting / kamer voor het kind. De GGD zal de woning controleren.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte