Contant opnamen box 3

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
19-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Contant opnamen box 3

Er zijn veel mensen die nog net vóór 1 januari contant geld opnemen om hiermee box 3 heffing voor het komende jaar te verminderen. De kans is groot dat u dan tegen de spreekwoordelijke lamp loopt, de Belastingdienst houdt deze constructie namelijk goed in gaten. Afgelopen jaar (2014) heeft de Belastingdienst via onderzoek ruim € 10 miljoen aan contant opnamen in beeld gebracht.

Ongebruikelijke transacties / box 3

Als u meer dan € 15.000 opneemt, dan moet uw bank de opname melden bij FIU (Financial Intelligence Unit). De Belastingdienst kan hier ook meekijken en is dus snel achter een dergelijke transactie. In 2014 heeft de Belastingdienst op deze wijze € 11,6 miljoen extra vermogen in box 3 in kaart gebracht.

Peildatum 1 januari 2016

Het vermogen in box 3 wordt gemeten per 1 januari 2016. Over dit vermogen moet 4% als rendementsgrondslag worden gerekend. Over dit rendement is 30% heffing verschuldigd, al met al dus 4% x 30% = 1,2%. Banken geven het saldo per 1 januari 2016 door aan de Belastingdienst. Op het spaargeld onder uw hoofdkussen heeft de Belastingdienst minder grip of zicht. Dit contante geld moet u echter wel in uw aangifte aangeven. Koop (en betaal) eventueel consumptieve zaken (auto, tv, etc.) nog vóór het einde van het jaar.


Meer weten van contant opname box 3

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte