Structuur met kunstverhuur

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
09-10-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Structuur met kunstverhuur

Verhuurde kunst in box 3 en gift aftrekbaar

De heer X heeft een kunstcollectie van ruim € 700.000. De kunst wordt voor € 57.000 verhuurd aan een museum. Tevens schenkt de heer X € 57.000 euro (als aftrekbare periodieke gift) aan het museum. Kan dit? Ja ... volgens de Hoge Raad wel. Voorwaarde is dan wel dat u het geheel schriftelijk goed hebt vastgelegd.

De gevolgen zijn:

  • kunst moet worden opgenomen in box 3;
  • periodieke gift is aftrekbaar in box 1;
  • schuld inzake periodieke gift mag worden opgenomen in box 3.

Verhuur van kunst aan museum

De heer X is verzamelaar van kunst. In 2003 en 2004 heeft hij enkele kunstwerken voor 5 jaar ter beschikking gesteld aan een museum. Deze terbeschikkingstelling wordt schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst tot verkoop, verhuur, geldlening en levering van kunstwerken. Partijen laten het geheel bij een notaris vastleggen. Een deel van de kunstwerken wordt verkocht aan het museum en een deel van de kunstwerken wordt verhuurd.

De Belastingdienst is het niet eens met de aftrekbaarheid van de periodieke gift. De Rechtbank is in 2012 met belastingplichtige eens. De kunst is - volgens de Rechtbank - vrijgesteld in box 3 omdat deze niet ter belegging dient (artikel 5.8 Wet op de inkomstenbelasting). De Belastingdienst gaat in hoger beroep bij het Gerechtshof.

Het Gerechtshof is van mening dat de kunst in box 3 moet worden opgenomen, dit in tegenstelling tot de Rechtbank. De periodieke gift is - ook volgens het Gerechtshof - aftrekbaar in box 1. De schuld inzake de periodieke gift mag echter wel in box 3 worden meegenomen (Hoge Raad 27 februari 2009 rolnummer 07/12914).

Bron kunst en rechtspraak

Rechtbank Den Haag d.d. 4 januari 2012.

Gerechtshof Den Haag d.d. 5 februari 2013.

Hoge Raad d.d 6 juni 2014.

- See more at: http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/tips_trucs/tips_estate_planning/verhuurde_kunst_box_3_en_gift_aftrekbaar/#sthash.CQpkq50u.dpuf


Structuur met kunst verhuur

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte