Verlies op risicovolle belegging niet aftrekbaar

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Verlies op risicovolle belegging niet aftrekbaar

Als u als privépersoon een belegging heeft waar u verlies op maakt, dan kunt u dit niet aftrekken van uw belastingen. Het geld bent u kwijt. Het verlies op een belegging in privé is derhalve niet aftrekbaar. Het verlies verlaagt wel uw grondslag in box 3 (voordeel uit sparen en beleggen).

Wanneer is een verlies wel aftrekbaar?

Verlies dat tot het ondernemingsvermogen behoort (beleggingen in B.V., eenmanszaak, VOF, maatschap, etc.) is wel aftrekbaar, maar ook hier gelden er voorwaarden.
Het verlies in een eenmanszaak is aftrekbaar tegen een tarief van 52% dat wordt verminderd met de MKB-winstvrijstelling, effectief derhalve tegen 45%.
Een verlies in de B.V. is aftrekbaar tegen een tarief van 20% of 25% (afhankelijk van de hoogte van de fiscale winst). Daarnaast zal het tarief een toekomstige dividenduitkering verlagen, ook hier dus per saldo een voordeel van zo'n 40% - 45%.

Rechter en verlies beleggingen

De Hoge Raad heeft al eens naar de aftrekbaarheid van een belegging binnen een onderneming gekeken. De Hoge Raad heeft een aantal voorwaarden en uitgangspunten geformuleerd. De belangrijkste zijn:
  1. Is de belegging of lening aangegaan in het kader van de normale bedrijfsuitoefening van het bedrijf?
  2. Bij tijdelijk overtollige liquiditeiten mag de norm best ruim worden uitgelegd.
  3. Bij risicovolle beleggingen is een kritische houding gewenst. Dergelijke beleggingen zijn meestal een gevolg van een buiten de ondernemingssfeer gelegen keuze (privékeuze ondernemer).

Bron

Hoge Raad d.d. 23 november 2012.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte