Pensioen uit het buitenland

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
27-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Pensioen uit het buitenland

"Ik woon in Nederland en ontvang pensioen uit het buitenland, in mijn geval uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse belastingdienst heeft belasting over dit inkomen geheven. Wat doet Nederland?"

Als inwoner van Nederland moet u al uw inkomen, waar ook in de wereld genoten, in Nederland opgeven. Als u in de VS belasting moet betalen over uw inkomen, dan kunt u in Nederland een vrijstelling voor dit inkomen claimen, de zogenaamde voorkoming van dubbele belasting.

Er is wel een probleem. U valt voor dit inkomen onder de Nederlandse sociale verzekeringen. De regels voor sociale verzekeringen zijn namelijk anders dan de regels voor de belastingheffing. U moet hierdoor in Nederland een premie voor uw zorgverzekering betalen over uw inkomen, dus ook de zogenaamde inkomensafhankelijke bijdrage (ad 5,5% / cijfers 2016), dit met een maximum van zo'n € 2.900.  


Pensioen uit het buitenland

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte