Negatief loon

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Negatief loon

Over loon of een uitkering wordt meestal loonheffing ingehouden. Als u teveel loon of een te hoge uitkering heeft ontvangen en u moet dit terugbetalen, dan is er sprake van negatief loon. Als u het bruto bedrag moet terugbetalen, krijgt u ook de teveel betaalde loonheffing terug. 

Kosten die samenhangen met uw dienstbetrekking zijn sinds vele jaren niet meer aftrekbaar. In sommige gevallen kunt u een bedrag dat u door uw dienstbetrekking of oude dienstbetrekking moet betalen wel aftrekken.

  1. Gerechtshof Arnhem: een administrateur maakt een fout en hierdoor krijgt zijn werkgever een boete van de Belastingdienst. De werkgever laat de administrateur opdraaien voor deze kosten, de administrateur betaalt deze ook. De betaling aan de werkgever is negatief loon.
  2. Gerechtshof Amsterdam: een werknemer vertrekt bij zijn werkgever en krijgt daarna een boete wegens het overtreden van een concurrentiebeding. De boete is aftrekbaar als negatief loon. De Hoge Raad heeft deze uitspraak op 5 februari 2010 bevestigd.


Vraag uw werkgever of uitkerende instantie of het bruto of netto bedrag moet terugbetalen. Moest u het bruto bedrag terugbetalen zet dan een -/- teken voor het inkomen.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte