Kilometerregistratie en foto KLPD

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kilometerregistratie en foto KLPD

Wij zijn regelmatig - namens belastingplichtigen - betrokken bij discussies met de Belastingdienst (veel Doetinchem) over de bijtelling over een auto van de zaak resp. de betrouwbaarheid van een opgestelde kilometeradministratie. De Belastingdienst controleert de kilometerregistratie op grond van externe gegevens, de belangrijkste zijn:

  • foto's politie;
  • foto's Belastingdienst (in weekend bij het meubelplein, etc.);
  • facturen van uw garage;
  • boetes (snelheidsovertredingen);
  • informatie parkeren (via app);
  • foto's grensovergangen;
  • foto's KLPD.

De informatie van de Belastingdienst wordt vervolgens vergeleken met de kilometeradministratie die door de belastingplichtige is bijgehouden. Als hierin fouten zitten (dus wel een foto en geen rit in de administratie), zal de Belastingdienst de kilometeradministratie verwerpen en een naheffingsaanslag opleggen.

Mag de Belastingdienst de informatie gebruiken?

Volgens het Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 27 maart 2015 mag de Belastingdienst de beelden van de KLPD gebruiken voor haar eigen onderzoek. De Belastingdienst controleerde de kilometeradminstratie van een werknemer (zijn agenda) door hier foto's van de KLPD te gebruiken. Deze camerabeelden gaven andere ritten met de auto weer. De werknemer is van mening dat de beelden niet gebruikt mogen worden (in strijd met zijn privacy). De rechter was dit met de werknemer eens, edoch de rechter vondt de ongeoorloofde inbreuk gerechtvaardigd.

Via de ANPR (Automatic Number Plate Recognition) krijgt de Belastingdienst veel informatie van auto's die in Nederland over de wegen rijden. 

Geen bijtelling auto van de zaak

Een werknemer heeft geen bijtelling over de auto van de zaak als hij hiermee op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. De werknemer kan een zogenaamde "verklaring geen privégebruik" aanvragen. De Belastingdienst controleert steeds regelmatiger de kilometeradministratie van de werknemer.

Bron KLPD en kilometeradministratie

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 27 maart 2015 ECLI NL GHSHE 2015 1087).


Kilometerregistratie en foto KLPD

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte