Verklaring geen privégebruik

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-05-2017
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Verklaring geen privégebruik

Als een werknemer op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de zaak, dan heeft hij geen bijtelling. De werknemer kan dan de verklaring geen privégebruik aanvragen bij de Belastingdienst.

Het formulier moet de werknemer versturen aan:

Belastingdienst / Centrale invoer
Postbus 2538
6401 DA  Heerlen

Bezwaar

Als de werknemer een negatief antwoord krijgt, kan hij hiertegen bezwaar maken. Daarnaast kan hij daarna nog in beroep bij de rechter. In dit soort casussen kan de werknemer een versnelde behandeling vragen.

Gevolgen verklaring geen privégebruik

Als de werknemer de verklaring ontvangt, geeft hij hiervan een kopie aan zijn werkgever. De werkgever hoeft dan geen rekening te houden met een bijtelling in de loonstrook. Als de werknemer achteraf niet aan de voorwaarden voldoet, dan krijgt de werknemer de naheffingsaanslag loonheffing (meestal met boete van 50%) thuisgestuurd. De werkgever is dan dus gevrijwaard. De werknemer moet wel een kilometeradministratie bijhouden.

Als de Belastingdienst kan aantonen dat de werkgever van het hogere privégebruik wist, kan de Belastingdienst ook bij de werkgever een naheffingsaanslag en boete opleggen. Dit zal in de praktijk niet zo snel voorkomen.


De verklaring is geen staatslos. De werknemer moet gewoon een sluitende kilometeradministratie bijhouden om aan te tonen dat hij niet meer dan 500 kilometer prive heeft gereden.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte