Pand vanaf aankoop TBS-pand

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-09-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Pand vanaf aankoop TBS-pand

Als u privé een bedrijfspand koopt met als doel dit aan uw bedrijf of B.V. te verhuren, dan valt dit bedrijfspand onder de terbeschikkingstellingsregeling (TBS). Als u een pand koopt en volledig wilt verbouwen, is de vraag vanaf welk moment het pand als TBS-pand wordt gezien, vanaf aankoop of vanaf het moment dat het pand klaar is.

De Hoge Raad heeft hierover duidelijkheid gegeven: vanaf het moment dat u het pand koopt, valt het onder de TBS-regeling, dit is gunstig voor u als eigenaar. Deze regel geldt indien zowel de eigenaar van het TBS-pand als de gebruiker gezamenlijk de bedoeling hadden om het pand voor de huurder / bedrijf te gebruiken.
Het geniet de voorkeur om het gebruik in een overeenkomst vast te leggen. Uit de feiten en omstandigheden kan echter het gebruik ook volgen. Het moet dan niet zo zijn dat het pand tijdens de verbouwing of terbeschikkingstelling anders wordt gebruikt.

Arrest Hoge Raad rolnummer 09/00654

Een ondernemer koopt in 2002 een pand met als bedoeling dit aan de VOF te verhuren. In 2003 wordt een omvangrijke verbouwing uitgevoerd. De ondernemer merkt het pand vanaf aankoop aan als TBS pand, de inspecteur is het hier niet mee eens en stelt dat het pand tot ingebruikname tot het box 3 vermogen behoort. De Hoge Raad is het met de ondernemer eens.

Arrest Hoge Raad rolnummer 08/00327

Een tandarts koopt prive een  mooie villa. De tandarts is enig aandeelhouder van een BV die zijn tandartspraktijk exploiteert.  In 2001 start de verbouwing edoch wordt tijdelijk door de gemeente stopgelegd. Het pand is klaar in 2003. De Hoge Raad is ook hier van mening dat het pand vanaf 2001 tot het box 1 vermogen behoort.
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte