Vragen over crowdfunding?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Crowdfunding en belastingen

Sociaal lenen aan elkaar en hiermee dingen mogelijk maken. In Twente noemen ze dat "Noaberschap". Wat is crowdfunding nu eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden?

Crowfunding betekent letterlijk ‘financiering door de menigte’. Het is een collectieve financieringswijze waarbij meerdere investeerders een specifiek project kunnen financieren of ondersteunen hoofdzakelijk via een geautomatiseerd internetplatform en sociale netwerken.

Via crowdfunding investeert u in producten of bedrijven. De investering kan in de volgende vormen:

  • aandelen in het bedrijf;
  • lening aan het bedrijf;
  • obligatie aan het bedrijf (al dan niet met mogelijke omzetting in aandelen);
  • kopen van het product en daarna bepalen of u wilt investeren.

Ook in Nederland ontwikkelt zich een snel groeiende markt want crowdfunding kan lonen. Door crowdfunding kan een idee of initiatief niet alleen financiële steun genereren, maar tegelijkertijd krijgt het ook feedback, men bouwt een community op en wint zo aan omvang en populariteit.

Fiscaliteit omtrent crowdfunding

Het begrip ‘crowdfunding’ kennen we in de fiscale wereld nog niet. Op basis van feiten en omstandigheden moeten de fiscale gevolgen en merites worden beoordeeld, dit zowel bij de ontvangende partij als de betalende (aanbiedende) partij.

U leent, schenkt of investeert in crowdfunding. Wat zijn de fiscale gevolgen? Dit is niet zo eenvoudig te zeggen. Vragen die bij de fiscaal jurist naar voren komen zijn:

  • Investeert u als particulier of als ondernemer?
  • Aan wie leent u geld (familielid, ondernemer, fonds, etc.)?
  • Is een deel van het geld een gift of schenking?
  • Krijgt u iets (een dienst of product) terug voor uw investering?
  • Wat krijgt u als investeerder (aandelen, obligatie, eigendom, zeggenschap, lening, etc.)?

De basis is dat, als winsten belast zijn, de verliezen aftrekbaar zijn. Dit zal spelen als uw bedrijf of B.V. een investering doet. Als u als particulier zou investeren, zal dit veelal in box 3 plaatsvinden, tenzij u meer doet dan enkel geld lenen (meer dan normaal vermogensbeheer) of een zeer groot belang krijgt in de onderneming (een aanmerkelijk belang).

Indien u voornemens bent om gebruik te maken van crowdfunding als aanbieder of ontvanger, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw belastingadviseur om de fiscale gevolgen hiervan goed in kaart te brengen.


Crowdfunding en belastingen

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte