Begrafenisondernemer en omzetbelasting

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-05-2012
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Begrafenisondernemer en omzetbelasting

Dit onderdeel is wederom maatwerk. Het moet gaan om de diensten van een zogenaamde lijkbezorger of begrafenisondernemer. Als het gaat om diensten door een ondernemer of exploitant van begraafplaatsen of een crematorium, is deze vrijstelling niet van toepassing.

De kenmerken van de dienst zijn: 

  • opbaring (en verzorging) van het dode lichaam;
  • verzorgen van de uitvaartplechtigheid;
  • dragen van de kist;
  • ter aarde brengen of crematie.

De ondernemer kan één of meerdere van deze diensten verrichten. Een onderdeel van de dienst (zoals rouwcentrum openstellen) is vaak niet vrijgesteld van omzetbelasting. Als de begrafenisondernemer ook zaken zou leveren (rouwkaarten, etc.), dan zijn deze ook vrijgesteld. De Belastingdienst is van mening dat de levering van een grafsteen niet onder de BTW-vrijstelling zou vallen, dit zou te ver afstaan van een begrafenisondernemer.

Er wordt relatief beperkt over dit onderdeel geprocedeerd. Dit lijkt mij wel eens goed om te verkennen waar de grenzen nu eigenlijk liggen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte