Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Telefoonkosten ondernemer

Een gemiddelde ondernemer belt thuis, op kantoor en in zijn auto. Soms zakelijk, soms privé en soms gemengd. Welke kosten zijn aftrekbaar?

Mobiele telefoon

De kosten van de mobiele telefoon zijn aftrekbaar van de winst, dit geldt zowel voor de abonnementskosten als de gesprekskosten. De kosten moeten wel zakelijk zijn, fiscaal wil dit zeggen voor tenminste 10%.

Telefoon thuis

De abonnementskosten thuis zijn fiscaal niet aftrekbaar. Het maakt hierbij niet uit of u kantoor thuis heeft of niet. Als u op kantoor een tweede aansluiting heeft en deze uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar. De zakelijke gesprekskosten zijn wel aftrekbaar voor de ondernemer.

Fiscale scan van uw bedrijf?

Alles in één pakket

De alles in één pakketten, zoals bijvoorbeeld Ziggo of KPN deze kent, werken op dezelfde manier, de zakelijke gesprekskosten zijn aftrekbaar en de abonnementskosten niet.

Navigatie

Als u in uw privé-auto een navigatiesysteem laat inbouwen, dan maakt dit systeem onderdeel uit van uw privé-auto. De kosten zijn dan niet aftrekbaar omdat hiervoor maximaal € 0,19 per kilometer mag worden vergoed. Als de auto tot het ondernemingsvermogen behoort zijn de kosten wel zakelijk. De vraag is dan, als u een demontabele navigatie zoals een Tom Tom in uw auto zou plaatsen, of het redelijk lijkt dat deze kosten zakelijk zijn.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte