Als ZZPer werken voor opdrachtgever ? Vragen ?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Verklaring arbeidsrelatie

De VAR bestaat op dit moment niet meer ! Er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving

De VAR

Een opdrachtgever die werkt met zelfstandige ondernemers (ZZP'ers) wil zekerheid hebben dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie achteraf niet gaat zien als een dienstbetrekking. In dat geval moet de opdrachtgever achteraf nog loonheffing en premies werknemersverzekeringen betalen (met rente en soms met een boete).

De VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) kan een opdrachtgever - onder voorwaarden - zekerheid bieden. Het VAR-systeem gaat in 2016 op de schop. De nieuwe regeling voor de VAR 2016 kunt u hier raadplegen. Op dit moment is de VAR afgeschaft, wachten is al jaren op een nieuwe regeling.

De Var Verklaring

De VAR verklaring is jaren geleden (in 2015) vervangen door de "beschikking geen loonheffing, de BGL". De aanvraag kan worden ingediend via een internetmodule van de Belastingdienst. De aanvragen (ZZPer / opdrachtnemer) moet hiertoe een aantal vragen invullen. De opdrachtgever moet de gestelde vragen/antwoorden van de ZZPer controleren (op juistheid en volledigheid). Door de BLG hoeft een opdrachtgever geen loonheffing in te houden, of de persoon ook ondernemer is wordt in de aangifte inkomstenbelasting beoordeeld.

Deze regeling bleek niet te werken en is ook weer afgeschaft.

Zelfstandig ondernemer met VAR of werknemer?

Over het salaris van een werknemer moet een werkgever / opdrachtgever loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afdragen (en inhouden). Deze heffing is niet verschuldigd als een factuur aan een (echte) ondernemer wordt betaald. Bij de beoordeling of iemand een ondernemer is zijn de feiten doorslaggevend.

  • Als een contract dus stelt dat er niet sprake is van een dienstbetrekking maar uit de feiten volgt iets anders, dan heeft u niets aan een contract.

Wanneer bent u ondernemer volgens de Belastingdienst?

De Belastingdienst kijkt voor het ondernemerschap naar de volgende zaken:

  1. Kan de opdrachtnemer zich bij de werkzaamheden - zonder toestemming van de opdrachtgever - door iemand laten vervangen?
  2. Heeft de opdrachtnemer meer dan 3 opdrachtgevers?
  3. Berust het risico van fouten (onjuiste uitvoering) bij de opdrachtnemer?

Als op bovenstaande 3 vragen positief wordt geantwoord, is er waarschijnlijk sprake van een zelfstandige. De Belastingdienst kijkt echter nog verder. Er bestaan verschillende soorten VAR-verklaringen, dit zijn:

  1. VAR WUO: wordt aangevraagd door echte ondernemers, bijvoorbeeld een ZZP'er.
  2. VAR ROW: opdrachtnemer is geen ondernemer maar geniet resultaat uit overige werkzaamheden, meestal bij freelancers.
  3. VAR DGA: is ad 1 maar dan in B.V.-situaties.
  4. VAR Loon: opdrachtnemer is geen ondernemer maar werknemer.

De opdrachtgever heeft volledige zekerheid (dus geen risico voor achteraf betalen loonheffing / rente / boete) indien:

  1. er een VAR WUO of VAR DGA door de Belastingdienst is verstrekt;
  2. is de VAR geldig (niet vervalst, werkzaamheden over periode dat de VAR geldig is, werkzaamheden VAR-verklaring gelijk aan werkzaamheden bij  de opdrachtgever);
  3. kopie VAR in administratie;
  4. kopie paspoort (geen rijbewijs)  in administratie (identiteit vaststellen).


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte