Gouden handdruk en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Gouden handdruk en belastingen

Nieuwe wetgeving per 2014

Er is bekend geworden dat per 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als u vanaf 1 januari 2014 een ontslagvergoeding zou ontvangen, moet u daarover dus direct afrekenen met de Belastingdienst. Bij een hogere ontslagvergoeding zal dit betekenen dat u per direct 52% belasting moet betalen. De huidige mogelijkheden (stamrecht B.V. of banksparen) behoren hiermee tot het verleden.

Bestaande stamrecht B.V.

Per 1 januari 2014 komt er ook een leuke regeling. Het vermogen van een stamrecht B.V. (die onder de stamrechtvrijstelling hierin is ondergebracht) mag in één keer worden uitgekeerd. De regeling dat de uitkering periodiek moet plaatsvinden komt dan dus (tijdelijk) te vervallen. Vorenstaande geldt voor vermogen in een stamrecht B.V., bankrekening of bij een verzekeraar. Over 20% van deze uitkering hoeft u geen belasting te betalen, over 80% dus wel. Het vermogen staat hiermee op uw bankrekening en is hierdoor belast in box 3. Wellicht kunt u overwegen om uw hypotheek (eigen woning) af te lossen, dit is echter maatwerk.

Regeling tot en met 31 december 2013

U wordt ontslagen en krijgt nog een zak met geld mee. Nadat u de financiële tegemoetkoming heeft ontvangen, moet u gaan beoordelen hoe u deze gaat gebruiken. Er zijn meerdere mogelijkheden:

 1. direct afrekenen;
 2. afstorten bij verzekeraar;
 3. bancaire lijfrente;
 4. stamrecht B.V.

Wat voor u voordelig is, hangt af van een aantal zaken, zijnde:

 • Heeft u geld direct nodig? Zo nee, kijk naar optie 2.
 • Vergelijk een verzekeringsprodukt en een bankprodukt. Heeft u hier een slecht gevoel bij of wilt u flexibel zijn bij de bestedingen van uw geld of voor uzelf beginnen, ga naar optie 4.
 • Overleg met een fiscaal jurist over de mogelijkheden, u kunt hier een gratis afspraak maken.

1. Direct afrekenen met de Belastingdienst

Voordeel hiervan is dat u klaar bent, het netto bedrag kunt u overal aan besteden. Het grootste nadeel is dat u waarschijnlijk teveel belasting zult betalen. Als u het gehele geldbedrag nodig heeft, is dit de enige optie.

Tips direct afrekenen

 • Als het netto saldo op uw bankrekening staat, moet u hierover ook nog 1,2% vermogensrendementsheffing in de aangifte inkomstenbelasting betalen.
 • Kijk volgend jaar eens naar de mogelijkheden voor middeling van uw inkomen.
 • Het is mogelijk om over een deel met de Belastingdienst af te rekenen en de rest bij een bank, uw B.V. of verzekeraar te reserveren.

2. Afstorten bij verzekeraar

U kunt het bruto bedrag door uw werkgever laten overboeken naar een verzekeraar. De verzekeraar kan dan per direct of later een uitkering aan u betalen. U betaalt via deze route waarschijnlijk minder belastingen omdat u de heffing over een paar jaren kunt uitsmeren.

Nadeel van deze route is dat u niet direct alle geld ontvangt. Daarnaast kunnen de kosten hoog zijn, vraag dus meerdere offertes op.

De vakantiedagen of het vakantiegeld dat u meekrijgt kan niet worden ondergebracht bij de verzekeraar.

3. Bancaire lijfrente

Sinds 1 januari 2010 kunt u uw ontslaguitkering ook onderbrengen bij een bank. Dit kan via de bancaire gouden handdruk bankrekening. De voordelen hiervan zijn:

 • lagere kosten;
 • redelijk rendement;
 • geld is niet weg als u komt te overlijden;
 • saldo valt onder de garantieregeling van DNB.

4. Stamrecht B.V.

U kunt het geld ook onderbrengen bij een B.V. waar u zelf aandeelhouder van bent. In de markt wordt vaak gezegd dat dit aantrekkelijk is vanaf zo'n € 80.000. U richt zelf een stamrecht B.V. op en het geld wordt door uw werkgever in deze B.V. gestort. U kunt het geld gebruiken voor uiteenlopende zaken zoals:

 • de opstart van uw eigen bedrijf;
 • vakantiewoning;
 • hypotheek aan uzelf;
 • beleggen / sparen, etc.

Let er wel op dat het geld uiterlijk op uw 65e beschikbaar moet zijn binnen de B.V. Het oprichten van de B.V. inclusief de fiscale advisering hieromtrent kost ongeveer € 2.000. Het oprichtingskapitaal ad € 18.000 heeft u minimaal 1 dag nodig.


Overleg bij een dreigend ontslag altijd met een advocaat. Tevens is het verstandig dat u de advocaatkosten door uw (ex) werkgever laat betalen, u kunt niets met deze kosten en uw ex werkgever wel. Eventueel kunt u de kosten deels verrekenen met de gouden handdruk.

Als een werknemer al een nieuwe baan heeft en toch een gouden handdruk krijgt kan er een probleem ontstaan. De werkgever kan stellen dat hij nooit een gouden handdruk van deze omvang zou betalen als hij hiervan had geweten. Het Gerechtshof in Den Haag heeft op 19 januari 2010 bepaald dat de werkgever - zelfs toen de vaststellingsovereenkomst als was getekend - geld van zijn werknemer terug kreeg.

Voor werknemers, neem in de vaststellingsovereenkomst op dat de overeenkomst - ook bij een nieuwe baan - onaangetast blijft.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte