Advies over Werkkostenregeling? Vraag het onze specialisten

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Werkkleding en belastingen

Veel (werk)kleding, zoals normale pakken en leuke kleding in een modewinkel, kan niet belastingvrij aan de werknemer worden vergoed. Het belastingvrij vergoeden of verstrekken van (werk)kleding aan werknemers is in beginsel geheel niet mogelijk. Als werkkleding wordt vergoed of verstrekt, is het uiteraard (onder voorwaarden) wel mogelijk de waarde van deze kleding op te nemen in de zogenoemde vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Ter beschikking stelling werkkleding

Voor het ter beschikking stellen van werkkleding geldt een zogenoemde nihilwaardering. De waarde van de kleding wordt daardoor niet belast. Voor deze nihilwaardering gelden wel strikte voorwaarden:

  1. Het betreft ‘echte’ werkkleding die nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen, of
  2. De kleding blijft op de werkplek achter (in kast of locker), of
  3. De kleding is per kledingstuk voorzien van een of meer duidelijk zichtbare bedrijfslogo’s met een gezamenlijke oppervlakte van ten minste 70 cm2.

Bij de echte werkkleding valt te denken aan uniformen (politie, brandweer, stewardess), maar ook aan bijvoorbeeld de sloof van een horecamedewerker.

De kosten van het stomen of wassen van de kleding worden op dezelfde wijze behandeld als de aanschafkosten van de kleding.

Werkkostenregeling scan?

Gerichte vrijstelling voor werkkleding

Voor sommige kledingartikelen geldt overigens een gerichte vrijstelling. Dit is het geval als de artikelen kunnen worden aangemerkt als een ARBO-voorziening. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij veiligheidsschoenen. Voor de gerichte vrijstellingen is het overigens wel noodzakelijk dat u de loonbestanddelen aanwijst als eindheffingsloon, ook al is sprake van een vrijstelling. Het is handig daarvoor een aanwijsdocument op te stellen  en te bewaren bij de salarisadministratie van de onderneming.

Belastingtip  schade aan kleding

Het vergoeden van schade is onbelast (artikel 11.1.k Wet Loonbelasting). Als u dus een pak van uw werknemer vergoed omdat er tijdens werktijd een gat in is gekomen, kan dit onbelast plaatsvinden. Dit is anders als de slijtage normaal is bij het werk (Hoge Raad 15 februari 1995, rolnummer 29.423).


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte