Op zoek naar belastingbesparingen binnen uw bedrijf?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Ook zo ontevreden over uw accountant? Wellicht is veranderen van accountant een idee?

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Prive

Deze pagina is aangemaakt op: 01-11-2015 16:56. Laatst gewijzigd op: 01-04-2016 19:16.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Kapitaalverzekering eigen woning en fiscus

U kunt via een verzekering of spaarrekening belastingvrij sparen om in de toekomst uw hypotheek af te lossen. Er geldt een vrijstelling per persoon en soms ging hierin iets fout doordat de polis niet helemaal goed was opgesteld. De KEW (Kapitaalverzekering Eigen Woning) en de hieraan gekoppelde spaarrekening (SEW) of beleggingsregeling (BEW) kennen een mogelijkheid voor een vrijgestelde uitkering, mits de uitkering wordt gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen.

De vrijstelling geldt per persoon (belastingplichtige). Als u een partner heeft, moet u beiden op de polis worden gemeld (voor uitkering bij leven uit de verzekering). Veel polissen zijn niet zo opgesteld. In 2016 wordt de wet dan ook aangepast (voordeel voor u).

De kapitaalverzekering en belastingvrij sparen voor woning

Veel mensen hebben een kapitaalverzekering eigen woning afgesloten toen ze een hypotheek op hun huis afsloten. U kunt 2 keer gebruik maken van de KEW vrijstelling, mits u beiden gerechtigd bent tot een uitkering bij leven. De dubbele begunstiging, zoals we dit noemen, wordt zelden zo opgenomen in de polis met uw verzekeraar. Men ging er vaak vanuit dat de dubbele begunstiging alleen nodig is bij overlijden en niet bij leven. U kunt dit zelf oplossen door uw polis aan te passen. Om problemen te voorkomen, zal de wet in 2016 worden aangepast. In 2017 moet u bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2016 een verzoek doen om gezamenlijk te kunnen genieten van de kapitaalverzekering.

Heffing kapitaalverzekering oude gevallen

Als u in het verleden last heeft gehad van een overactieve inspecteur die van mening is geweest dat er deels belasting moest worden geheven, dan kunt u de inspecteur nu ambtshalve vragen om de toen geheven belasting aan u terug te betalen. Er komt nog een beleidsbesluit voor oude gevallen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice