Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 30-08-2011 17:37. Laatst gewijzigd op: 18-02-2016 12:07.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Regresvordering TBS & DGA

Een DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) wordt aansprakelijk gesteld door de Rabobank voor een schuld van zijn BV, dit als gevolg van een borg. De borg wordt betaald en hiermee heeft de DGA een vordering op zijn BV. De BV kan niet betalen, normaal is de vordering dan aftrekbaar in box 1 (TBS vordering). Het zal van de voorwaarden afhangen of de vordering aftrekbaar is.

Borgstellingsvergoeding en TBS

Een borgstellingsvergoeding (door de BV aan de DGA) wordt aangemerkt als een vergoeding die belast is in box 1 (artikel 3.92 lid 2 wet IB).

Regresvordering en fiscus

Als de borg wordt aangesproken door de bank moet de DGA meestal betalen. De DGA doet de betaling voor zijn BV en krijgt hiermee een vordering op zijn BV. Als de BV niet kan betalen kan de vordering wellicht worden afgewaardeerd. De vordering kan meestal niet worden betaald, bij betaling mag deze voor de TBS regeling gewaardeerd worden op het bedrag dat is betaald (besluit CPP 2008/520M d.d. 1 december 2008). De uitspraken van het Gerechtshof (Amsterdam 3 maart 2011 en Den Bosch 25 maart 2011) stellen dat bij een borgstelling er al een balans in privé moet worden opgemaakt, aan de ene kant een vordering op de BV en aan de andere kant een schuld. Voorzover ons bekend lopen er nog cassatie procedures tegen deze uitspraken.

Rechter en TBS vordering

Een regresvordering kan pas worden afgewaardeerd als de DGA is aangesproken en heeft betaald (Gerechtshof Den Haag 6 juli 2010).

Bij een onzakelijke borgstelling kunnen er problemen ontstaan. Op 3 maart 2011 deed het Gerechtshof in Amsterdam (nummer P09/00194-00196) een uitspraak over het moment dat een vordering kan worden afgewaardeerd. Dit is het moment dat de borgtochtovereenkomst is gesloten.

Op 25 augustus 2011 heeft de Rechtbank in Breda (nummer 10/538) een uitspraak gedaan waarbij de vordering op de BV niet mocht worden afgewaardeerd. De DGA is de geldverstrekking onder zodanige voorwaarden aangegaan dat een "normale" schuldenaar dit niet zou doen, een meer dan evenredig debiteurenrisico, aldus de Rechtbank. Een derde (niet DGA) zou de overeenkomst nimmer hebben getekend. De DGA had zich borg gesteld voor 150.000 euro, vlak voor het faillissement van de BV is de borgstelling vervangen door een hoofdelijke aansprakelijkheid van ruim 400.000 euro. De BV viel om en de DGA betaalde ruim 300.000 euro aan de Rabobank. Waarom de bank ook een afwaardering van 150.000 euro niet wilde accepteren is onduidelijk en niet uit de uitspraak te herleiden.

Financiële tip

Als een tijd geleden een borg aan de bank is verstrekt is het verstandig om eens met de bank te gaan praten over het vervallen van de borg. Lukt dit niet ga dan eens met een andere bank praten, de borg kan worden vervangen door een garantie/borg van de overheid.

Conclusie

Als u in zwaar weer komt of zit laat u dan goed en tijdig adviseren door een fiscaal jurist en wellicht een advocaat.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice