Eindejaarstips 2012 notaris

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eindejaarstips 2012 notaris

In samenwerking met estateplanningsjuristen.nl hebben wij dit jaar ook notaristips voor eind 2012 voor u opgesteld.

Hypotheek vóór 1 januari 2013

Vanaf 1 januari 2013 moet u uw hypotheek annuïtair of lineair aflossen. Doet u dit niet, dan heeft u geen recht op aftrek van hypotheekrente. De hypotheek moet binnen 30 jaar worden afgelost. Voor hypotheken die er al zijn vóór 1 januari 2013 geldt deze regeling niet. Overweegt u een woning te kopen, dan moet u dit regelen vóór 1 januari 2013.

Belastingvrij schenken aan kinderen

U mag uw kind belastingvrij een bedrag schenken. Dit mag elk jaar. Hierbij in het kort de regeling:

  • In 2012 mag belastingvrij € 5.030 worden geschonken.
  • Eenmalig kunt u uw kind, dat tussen de 18 en 35 jaar oud is, € 24.144 schenken.
  • Leg eventueel voorwaarden op bij de schenking, bijvoorbeeld dat het altijd van uw kind blijft en niet van zijn of haar partner.

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

U mag uw kleinkind belastingvrij een bedrag schenken. Dit mag elk jaar. Hierbij in het kort de regeling:

  • In 2012 mag belastingvrij € 2.012 worden geschonken.
  • Leg eventueel voorwaarden op bij de schenking, bijvoorbeeld dat het altijd van uw kleinkind blijft en niet van zijn of haar partner.

Samenlevingscontract

Vóór de jaarwisseling een samenlevingscontract afsluiten is verstandig. Per 1 januari 2012 is het partnerbegrip  aangepast. Door een samenlevingscontract heeft u recht op de verhoogde vrijstelling voor partners zoals deze voor de Successiewet geldt. Combineer dit met een testament, dit kunt u hier voorbereiden en regelen.

Stel een testament op

Voor veel mensen is het verstandig om een testament op te stellen. Of u nog getrouwd bent of ongehuwd samenwoont, in beide gevallen is het opstellen van een testament verstandig. U kunt hier raadplegen welke soorten testamenten er  zijn. In dit onderdeel kunt u uw eigen testament opstellen.

Papieren schenking

Het is nog steeds mogelijk om geld aan uw kinderen te schenken, zonder dat u het echt aan hem of haar hoeft over te maken. Notarissen noemen dit de zogenaamde papieren schenking. Het is vrijwel altijd verstandig om voor het einde van het jaar een bedrag aan uw zoon of dochter te schenken. Er is wel een notariële akte nodig, de kosten hiervan zijn beperkt. Hier kunt u een offerte aanvragen en in dit onderdeel kunt u zelf de akte voorbereiden. Als u al eerder een dergelijke schenking heeft gedaan, dan moet u vóór 1 januari 2013 de rente hierover betalen, dit mag ook contant maar leg dit dan wel vast. Als er geen rente wordt betaald, dan kunt u in de toekomst geen erfbelasting besparen.

Geefwet in 2012

In 2012 komt er een nieuwe geefwet. Als u overweegt om een schenking te verrichten, laat u dan even adviseren of het verstandig is om dit in 2011 of 2012 te doen. Als u een lijfrente schenkt, dan kunt u het geschonken bedrag aftrekken van uw inkomen, u kunt hierdoor inkomstenbelasting besparen. Aan dergelijke schenkingen worden wel voorwaarden gekoppeld (minimaal 5 jaar, notariële akte, etc.).

Opheffen huwelijkse voorwaarden

Voor het opheffen van uw huwelijkse voorwaarden of het opstellen van huwelijkse voorwaarden hoeft u niet meer naar de rechter sinds 2012, de notaris kan het dan voor u regelen. Overleg met de Belastingdienst is vaak wel aan te raden. Via het opheffen van huwelijkse voorwaarden kunt u eenvoudig erfbelasting beperken. Overleg met de notaris en uw fiscaal jurist is echter wel verstandig.

Verplichtingen executeur

Sinds 2012 is de executeur aansprakellijk voor het indienen van de aangifte erfbelasting. Als u executeur bent, let er dan op dat u tijdig en volledig de aangifte erfbelasting heeft verstuurd. De woning is het belangrijkste aandachtspunt in de aangifte erfbelasting. Als u de WOZ-waarde te hoog vindt, maak dan bezwaar tegen de vastgestelde waarde.

Schenken onder voorwaarden

Als u aan uw zoon of dochter een bedrag zou schenken, dan kunt u hieraan voorwaarden verbinden. Dit kunnen zowel ontbindende voorwaarden als opschortende voorwaarden zijn. De voorwaarden moeten in een notariële akte worden vastgelegd.

Schenking aan zoon of dochter voor woning

Als uw zoon of dochter een woning koopt of zijn of haar hypotheek wil aflossen, dan kunt u hiervoor belastingvrij € 50.300 schenken. Uw zoon of dochter (of diens partner) moet dan wel ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar. Loop wel even langs de notaris omdat er een notariële akte van de schenking moet worden opgesteld. Daarnaast moet de Belastingdienst geïnformeerd worden.

Schenking aan zoon of dochter voor studie

Als uw zoon of dochter een studie gaat volgen, dan kunt u hiervoor belastingvrij € 50.300 schenken. Uw zoon of dochter (of diens partner) moet dan wel ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar. Loop wel even langs de notaris omdat er een notariële akte van de schenking moet worden opgesteld. Daarnaast moet de Belastingdienst geïnformeerd worden.

Belastingvrij € 18.000 uit B.V.

Sinds oktober 2012 kunt u belastingvrij € 18.000 uit uw B.V. halen, lees dit artikel om te kijken hoe dit werkt. U kunt hier uw akte zelf voorbereiden.


Meer weten van eindejaarstips 2012 notaris

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte