Belastingvrij schenken 2010 en 2011

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Belastingvrij schenken 2010 en 2011

Als u tijdens uw leven belastingvrij geld schenkt aan uw kinderen, bent u slim bezig. Sinds 2010 zijn er nieuwe regels en wetten. Het is eenvoudiger geworden en bij kleinere vermogens iets gunstiger. Constructies zijn aangepakt en de creativiteit van de fiscaal jurist en / of notaris wordt op de proef gesteld. Het tarief in Nederland stijgt naarmate de bedragen hoger worden en de afstand in familiaire zin groter wordt.

Schenkingsplan en estate planning

Als u vermogen heeft, wilt u niet teveel belasting betalen. Door een schenkingsplan kunt u zowel tijdens leven (box 3) als daarna belasting besparen (schenkbelasting). Hoe maakt u een schenkingsplan?

  1. Maak een opstelling van uw vermogen.
  2. Kijk wanneer het vermogen in geld beschikbaar komt.
  3. Bepaal hoeveel vermogen u nog nodig heeft om van te leven.
  4. Maak een opstelling van het vermogen dat u zou kunnen schenken.
  5. Verdeel het vermogen in overleg met een notaris of fiscaal jurist.
  6. Stel een testament op.
  7. Maak optimaal gebruik van de schenkingsvrijstellingen en / of opstaptarieven.

Schenken en emigratie

De schenktarieven zijn hoog in Nederland. Sommige landen, zoals Italië, zijn hierin veel gunstiger. Als u naar dergelijke landen zou emigreren en hier nog 10 jaar in leven blijft, kunt u vrijwel belastingvrij uw vermogen aan uw nabestaanden schenken. Een alternatief is dat u de nationaliteit van het woonland aanneemt, hiermee kunt u de 10-jaarstermijn verkorten.

Schenkingsplan en estate planning

Een schenking of gift is niets anders dan een overdracht in geld, goederen of op papier. Er staat geen tegenprestatie tegenover. De waarde van de schenking moet soms worden bepaald, dit zou spelen bij een schenking in goederen. De waarde moet dan worden gesteld op de waarde in het economische verkeer.

Vrijstellingen 2010

  • Kind € 5.000.
  • Kinderen eenmalig (indien tussen 18 - 35) € 24.000.
  • Kind eenmalig (indien tussen 18 - 35) € 50.000, indien schenking wordt gebruikt voor studie (notariële akte maken) of eigen woning (opnemen in leveringsakte).

Uitbreiding 2011

Er ligt een wetsvoorstel dat per 1 januari 2011 de vrijstelling voor de € 50.000 wordt verruimd.

Er kan ook € 50.000 belastingvrij worden geschonken voor het onderhoud, aankoop erfpacht, opstal of de verbetering van de eigen woning van uw kind. Ook kunt u uw kind € 50.000 belastingvrij schenken zodat hij of zij de eigenwoningschuld kan aflossen.

Nieuw 2012

Sinds 2012 is het niet meer nodig om een notariële akte op te stellen als u gebruik wilt maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. De eis was ook overbodig omdat de Belastingdienst via de verplichte aangifte schenkbelasting op de hoogte is. De eis blijft wel gelden als de schenking is bedoeld voor kosten studie / opleiding.

Nieuw 2013

Met ingang van 2013 is de leeftijdsgrens voor de eenmalige hoge vrijgestelde schenking opgetrokken naar 40 jaar.


Is uw kind ouder dan 40 jaar, dan mag u geen gebruik meer maken van de eenmalige verhoogde vrijstelling van

€ 24.000 of € 50.000. Als de partner van uw kind nog jonger is dan 40 jaar, dan kunt u ook aan deze partner schenken. Hierbij kunt u gebruik maken van de verhoogde vrijstellingen.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte