Staking onderneming en emigratie

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
28-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Staking onderneming en emigratie

"Vijf jaar lang heb ik een eenmanszaak gehad als fotograaf. Per 31-12-2015 heb ik de eenmanszaak gestaakt. De KvK en de Belastingdienst zijn al op de hoogte. Ik verkoop de zaak niet en zet hem ook niet om in een andere bedrijfsvorm. Ik vertrek naar het buitenland. Mijn vraag is nu: wat moet ik opgeven op mijn IB over 2015 bij stakingswinst? Ik heb geen voorraden of spullen of panden in mijn bedrijf. Moet ik hier de waarde van mijn bedrijf schatten? En zo ja, waar baseer ik die op? Of moet hier de winst van 2015 worden ingevuld?

Mijn tweede vraag: mijn bedrijf heeft een boekwaarde einde boekjaar 2015 van € 1900. Kan ik dit bedrag bij de IB 2015 opgeven als privé-onttrekking, zodat de boekwaarde bij staking gewoon op 0 komt te staan? Of is dat nergens voor nodig? Is je steeds behaalde winst in al die jaren bij elkaar opgeteld gewoon jouw inkomen automatisch (als je het dus niet privé onttrekt)? Verder heb ik geen ander werk gedaan in 2015, dit is het enige wat ik opgeef, had geen bedrijfspand of huis o.i.d. Hopelijk kunt u mijn vragen beantwoorden."

Antwoord

U heeft uw bedrijf eind 2015 beëindigd en vraagt zich af hoe u dit in uw aangifte moet verwerken.
Bij bedrijfsbeëindiging speelt fiscaal de door u al aangehaalde stakingswinst. Dit is het totale bedrag aan stille en fiscale reserves en goodwill in uw onderneming. Een stille reserve is een verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde van een activum op de balans van uw onderneming. Een fiscale reserve is een reservering die u in het verleden fiscaal af heeft kunnen trekken en die nu vrij moet vallen en goodwill is de meerwaarde van uw onderneming door opgebouwde naamsbekendheid en klantenkring. Gezien uw omschrijving, is dit bij u allemaal niet van toepassing (ik ga er even vanuit dat die € 1.900 een banksaldo is). U heeft dan ook geen stakingswinst. U kunt hiervoor dus 0 invullen.
Wat betreft het opnemen van de laatste € 1.900, dit is dan inderdaad een privé-onttrekking, waardoor de balans op 0 komt te staan.
Wat uw inkomen betreft, uw belastbare inkomen wordt jaarlijks vastgesteld aan de hand van de door de onderneming in dat jaar gemaakte winst. Wat u aan gelden uit uw onderneming heeft gehaald, staat daar los van. Deze privé-onttrekkingen zijn van invloed op uw kapitaal in de onderneming. De nettowinst wordt aan het kapitaal toegevoegd, de privé-onttrekkingen gaan er vanaf. Neemt u meer op dan u winst heeft gemaakt, dan neemt het kapitaal af. Neemt u minder op, dan neemt het kapitaal toe.
Hoeveel belasting u over een bepaald jaar moet betalen, wordt dus enkel bepaald door de winst van uw onderneming in dat jaar, niet door de hoogte van uw privé-onttrekkingen.

Heel veel succes met de afronding van uw onderneming en aangifte en natuurlijk ook heel veel succes met uw emigratie. Vergeet niet dat u bij emigratie ook nog een zogenaamde emigratieaangifte in zult moeten dienen. Dit is de laatste aangifte inkomstenbelasting die u als binnenlands belastingplichtige in moet dienen. Bent u per 31-12-2015 ook al uit Nederland vertrokken (officieel uitgeschreven), dan is uw aangifte 2015 meteen uw emigratieaangifte. Gaat u pas ergens in de loop van dit jaar weg, dan wordt uw aangifte over 2016 uw emigratieaangifte.


Meer weten van staking onderneming en emigratie

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte