BTW voordeel met eigen woning

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-07-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

BTW voordeel met eigen woning

Als u eigenaar bent van een eigen woning kunt u hier soms BTW-voordeel mee behalen. Dit kan door slim te investeren in een werkkamer (ook voor DGA) voor uw bedrijf en / of door het investeren in zonnepanelen.

1. Zonnepanelen en BTW

Zelfs een particulier die in zonnepanelen gaat investeren kan zich bij de Belastingdienst melden om de BTW terug te vragen (op de investering). De particulier wordt dan BTW-ondernemer en moet zich hiervoor melden bij de Belastingdienst. Vorenstaande kan op grond van de Europese fiscale rechtszaak bekend onder de naam "Fuchs". U kunt de BTW op de investering terugvragen en bent BTW verschuldigd over de levering aan het elektriciteitsnetwerk. Door de kleine ondernemersregeling bent u deze BTW-afdracht meestal niet verschuldigd. Het lijkt eenvoudig en dat is het ook.

2. Verhuur werkkamer en BTW aftrek

Een DGA (directeur-grootaandeelhouder van B.V.) kon voor zijn werkzaamheden voor zijn B.V. niet als BTW-ondernemer worden gezien (een ZZP'er / eigenaar eenmanszaak wel). Met dit arrest (zie hierna) is dit anders geworden. De DGA kan de BTW (mits opteren voor belaste verhuur) soms verrekenen. De Hoge Raad heeft op 6 juni 2014 een bijzondere uitspraak gedaan. De heer X heeft een werkkamer in de kelder van zijn nieuwbouwwoning. De werkkamer beschikt niet over een eigen sanitaire voorziening of keuken en kan enkel via de gemeenschappelijke voordeur worden bereikt. De heer X verhuurt de werkkamer met BTW aan zijn B.V. De BTW op de nieuwbouw van de kelder wordt door de heer X teruggevraagd. Het Gerechtshof Arnhem heeft de aftrek op 5 februari 2013 geweigerd. De Hoge Raad is het nu met de heer X eens.

2a. Omzetbelasting op werkkamer thuis verrekenen

De Hoge Raad is - in tegenstelling tot het Gerechtshof - van mening dat de duurzaam tegen een vergoeding aan een vennootschap ter beschikking gestelde werkkamer van de DGA (in zijn woonhuis) een economische activiteit is in de zin van de BTW-richtlijn.

De heer X (feitelijk maatschap tussen beide echtelieden) bouwt een woning en verhuurt hierin een werkkamer (in de kelder) met BTW aan zijn beheer B.V. De werkkamer heeft geen eigen ingang, toilet, keuken, etc. Via de voordeur en de hal van de woning kan men in de kelder komen. Er wordt gekozen voor belaste verhuur en de BTW op de nieuwbouw (van de kelder) wordt teruggevraagd en ook door de inspecteur teruggegeven. Via een naheffingsaanslag wordt de BTW door de Belastingdienst "teruggevraagd".  

De ruimte wordt voor tenminste 5 jaar door X aan de Beheer B.V. ter beschikking gesteld als werkkamer. Er wordt hiervoor ook een vergoeding betaald door X B.V. X verricht deze activiteit zelfstandig.

Op grond van artikel 9 lid 1 tweede alinea van de BTW-richtlijn (uit 2006) is de BTW verrekenbaar. Niet van belang is of de voorwaarden en omstandigheden waaronder X de werkkamer ter beschikking stelt, kunnen worden aangemerkt als verhuur in de zin van de Wet of BTW-richtlijn 2006, of vergelijkbaar zijn met verhuur van ruimten aan studenten of toeristen.

Bron werkkamer en BTW

Hoge Raad d.d. 6 juni 2014.


Meer weten van btw voordeel met eigen woning

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte