Zonnepanelen, subsidie en belastingvoordelen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Zonnepanelen, subsidie en belastingvoordelen

Als u als bedrijf zonnepanelen op uw dak of in de tuin plaatst, kunt u hiervoor subsidie krijgen. De belangrijkste zijn:

  1. energie-investeringsaftrek (EIA);
  2. groenfinanciering;
  3. subsidie inzake stimulering duurzame energie (SDE);
  4. willekeurige afschrijving;
  5. regionale of gemeentelijke regelingen (vraag uw gemeente);
  6. milieu-investeringsaftrek.

Nieuw 2012-2015

In de huidige belastingplannen wordt aangekondigd dat het BTW-tarief op arbeid bij het plaatsen van zonnepanelen wordt verlaagd van 21% naar 6%. Deze maatregel eindigt op 1 juli 2015.

Energie-investeringsaftrek

Dit is een fiscale regeling waarbij u (de B.V. of onderneming) 44% van de investeringskosten in het zonnepaneel mag aftrekken van de fiscale winst. Het netto voordeel is dan ongeveer 10% van de investering.

BTW afdragen over teruglevering energie zonnepanelen

Als de verbruiker regelmatig energie terug heeft geleverd aan de energie maatschappij dan moet over deze levering BTW worden afgedragen, dit wordt ook nog een duidelijk in kamervragen hierover. Het zal meestal zo zijn dat dit geen BTW afdracht tot gevolg heeft (Kleine Ondernemersregeling voor de BTW). De verbruiker is ook vrijgesteld van energie belasting. Er wordt op dit moment kritisch gekeken naar de BTW en energiebelasting gevolgen voor situaties waarbij een derde - op het dak van de verbruiker - zonnepanelen plaatst.

Groenfinanciering

Een financering voor zonnepanelen onder gunstige voorwaarden. Let op dat u de termijnen niet laat verlopen. Diverse banken kennen de groenfinanciering, onder meer de Rabobank Groenfinanciering.

Subsidie inzake stimulering duurzame energie

De subsidie inzake stimulering duurzame energie (SDE) biedt financiële ondersteuning bij de aankoop van zonnepanelen. U kunt de subsidie krijgen voor:
  • zon-PV klein: ≥ 1,0 kWp - ≤ 15 kWp (met name voor particulieren en deze is nu al overtekend (opening inschrijving per 1 maart 2010);
  • zon-PV groot: > 15 kWp - ≤ 100 kWp. Deze opent per 31 mei 2010 en is interessant voor bedrijven.

Willekeurige afschrijving

Zonnepanelen vallen onder de regeling willekeurige afschrijving. Dit wil zeggen dat de ondernemer of de B.V. de investering in 2 jaar ten laste van de winst mag brengen, mits de investering in 2011 heeft plaatsgevonden. Vanaf 2012 gaat deze vlieger niet meer op.  Sinds 1 juli 2013 geldt de willekeurige afschrijving weer voor investeringen in de periode 1 juli 2013 - 31 december 2013.

Milieu-investeringsatrek

Zonnepanelen komen niet voor op de milieulijst.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte