Tijdelijke verhuur eigen woning

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Tijdelijke verhuur eigen woning

Als een eigen woning tijdelijk wordt verhuurd, dan blijft de woning in box 1 vallen. De werkelijke huuropbrengst is voor 70% belast en kosten zijn niet aftrekbaar. De hypotheekrente blijft wel aftrekbaar.

De tijdelijke verhuur is geen vervreemding voor de bijleenregeling. Het moet dan echter wel gaan om tijdelijke verhuur waarbij de eigenaar na verhuur weer in de woning gaat wonen.

Tijdelijke verhuur te koop staande woning

Een tijdelijk verhuurde voormalige eigen woning die te koop staat blijft niet in box 1 vallen. Een dergelijke woning verhuist bij tijdelijke verhuur naar box 3. Na beëindiging van de tijdelijke verhuur kan het zijn dat de woning weer terug kan naar box 1. Zie hiervoor het artikel over twee eigen woningen.

Opmerking

Leg de verhuur goed vast en bepaal uitdrukkelijk dat de verhuur tijdelijk is. Benoem ook de reden van tijdelijke verhuur en de einddatum. Neem hierin ook op dat de eigenaar de woning weer nodig heeft voor zelfbewoning. De huurder kan anders met een beroep op huurbescherming in de woning blijven. In voorkomende gevallen is het verstandig bij de gemeente een leegstandvergunning te vragen, dit voorkomt problemen inzake de huurwet.

Overleg de verhuur met uw bank, sommige hypotheken staan verhuur niet toe.

Download

Voorbeeld huurovereenkomst.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte