Bestelauto met grijs kenteken

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-12-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bestelauto met grijs kenteken

Door uitspraken in 2010 komt er steeds meer duidelijkheid over de bijtelling voor de auto van de zaak bij een auto op grijs kenteken (of bestelauto), die uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Er wordt bij deze auto's op zogenaamd grijs kenteken gedacht aan een auto met één stoel.

Nieuws bestelauto 2021

Vanaf 2021 komt er een subsidieregeling voor uitstootvrije bestelauto's of bestelbussen, zoals elektrische bestelbussen.  De subsidie is 10% van de nieuwprijs met een maximum van € 5.000. Vergeet ook de milieu-investeringsaftrek niet.

Er gelden wel voorwaarden:

 1. De minimale actieradius moet dan wel 100 kilometer zijn.
 2. Er komt wel een maximum van 300 bestelbussen per bedrijf.
 3. U moet zijn inschreven bij de Kamer van Koophandel in Nederland.
 4. Regeling geldt voor ZZP'ers, eenmanszaken, VOF, B.V.'s, etc.
 5. Bij doorverkoop binnen 3 jaar moet een evenredig deel van de subsidie worden terugbetaald.

Er komt ook nog een regeling voor schone vrachtwagens. Er is maximaal € 22 miljoen beschikbaar, de verwachting is dat de pot geld snel leeg is. Meer informatie treft u hier aan.

Nieuws bestelauto

Sinds 2013 zijn er nieuwe voorbeeldafspraken omtrent het gebruik van een bestelauto. De voorbeeldovereenkomst kunt u hier raadplegen. Het advies is om deze nieuwe overeenkomst te gebruiken en oude of bestaande afspraken te herzien.

Bestelauto en bijtelling

De specifieke regeling voor bestelauto's is met ingang van 2004 vervallen. Een bestelauto is vanaf dat moment een 'normale auto', derhalve bijtelling 14%, 20% of 25%, afhankelijk van de milieu-eisen.

Als een werkgever een bestelauto heeft die aan een werknemer ter beschikking wordt gesteld, dan moet er iets geregeld worden. De basis is dat er sprake is van een normale bijtelling op basis van de CO2-uitstoot (dus maximaal 25%). Als u een eenmanszaak, VOF of maatschap heeft, krijgt u ook te maken met een bijtelling.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

U kunt de bijtelling voorkomen door het invullen van de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto, deze moet u dan indienen bij de Belastingdienst. Een sluitende kilometeradministratie is dan niet nodig en u hoeft geen rekening te houden met een bijtelling. Bij ritten buiten de normale werktijden moet het zakelijk gebruik worden aangetoond. Het is dus wel van belang dat er een summiere agenda of administratie aanwezig is. De genoemde verklaring geldt voor onbepaalde tijd, dus 1 keer aanvragen is voldoende. De verklaring kent geen terugwerkende kracht en bij een wijziging in het gebruik moet u dit doorgeven. De Belastingdienst kan het gebruik controleren via zogenaamde camera-auto's, bij een overtreding (privégebruik) kunt u een boete krijgen van bijna € 5.000.

Alternatieve oplossingen bestelauto en bijtelling

Naast de genoemde verklaring uitsluitend zakelijk gebruik zijn er gelukkig nog alternatieve oplossingen.

 • De bestelauto kan naar aard en inrichting niet privé worden gebruikt en is uitsluitend geschikt voor zakelijk gebruik, wij overleggen dit veelal met de Belastingdienst.
 • Er is een sluitende kilometeradministratie van de ritten.
 • Er is een schriftelijk verbod om privé met de bestelauto te rijden (zie onder)  een voorbeeldovereenkomst treft u hier aan.
 • De bestelauto kan buiten de werktijden niet worden gebruikt (staat achter slot en grendel).
 • De bestelauto wordt doorlopend afwisselend gebruikt door meerdere bestuurders, het privégebruik wordt dan afgekocht voor € 300 (eindheffing) per jaar.

Uitspraken rechter

 1. Hoge Raad: in mei 2009 besliste de Hoge Raad dat een auto van een bloemist, voorzien van specifieke inrichting en meerdere stoelen, ook in aanmerking komt voor de uitzondering, derhalve regeling voor grijs kenteken.
 2. Gerechtshof Amsterdam: een Renault Kangoo met 2 zitplaatsen valt onder de regeling voor grijs kenteken, dit doordat de auto van binnen was ingericht voor schilderswerkzaamheden en ook zo rook. De gebruiker heeft duidelijk aangetoond dat er privé niet met de auto werd gereden, in privé waren er ook nog 2 auto's en hij had een kilometeradministratie voor de Renault.

Belastingtip

Of er nu 1 of 2 stoelen in een auto met grijs kenteken zitten, is niet meer zo van belang. Het moet dan wel duidelijk zijn dat:

 1. de werknemer / ondernemer er niet privé mee heeft gereden;
 2. er in privé ook nog een auto is;
 3. de auto is ingericht voor het gebruik binnen het bedrijf;
 4. het niet logisch is dat de auto voor privé wordt gebruikt;
 5. de tweede stoel noodzakelijk moet zijn voor een bijrijder.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte