Vragen over belastingen en DGA?

Stuur een vraag aan onze fiscaal jurist

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Registratieplicht Waadi ook voor DGA

De registratieplicht van de Waadi geldt in sommige situaties ook voor de DGA. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen van maar liefst € 12.000!

Wat is er aan de hand, wat is Waadi voor de DGA?

In het kader van de bestrijding van malafide uitzendbureaus is er al sinds 1 juli 2012 een registratieplicht bij de Kamer van Koophandel ingevoerd.
Alle bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen, zoals omschreven in de Waadi, moeten zich registreren. De registratieplicht is echter niet beperkt tot uitzendbureaus. Gevolg hiervan is dat naast uitzendbureaus ook andere bedrijven zich moeten registreren:

  • de DGA die zich uitleent aan derden en onder toezicht en leiding van zijn inlener zijn werkzaamheden uitvoert.
    De verantwoordelijkheid en het risico van de uitgevoerde werkzaamheden zijn in dat geval voor de inlener (er is geen registratie vereist bij aanneming van werk of overeenkomst van opdracht);
  • de DGA die vanuit zijn management B.V. wordt verhuurd aan een werkmaatschappij waarin de management B.V. slechts een minderheidsbelang heeft, als de werkzaamheden onder toezicht en leiding van de werkmaatschappij worden uitgevoerd;
  • payroll bedrijven;
  • detacheerders;
  • aannemer die bouwvakkers soms uitleent.

De regeling geldt ook als u slechts één keer iemand zou uitlenen.

Wat moet ik als DGA doen?

U moet een wijzigingsformulier invullen bij de Kamer van Koophandel. U kunt dat doen door op de webpagina https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/wijzigen/ de SBI-code voor het ter beschikking stellen van personeel toe te voegen aan uw activiteiten.

De wijziging wordt gratis door de Kamer van Koophandel verwerkt. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen van € 12.000 per werknemer.
De boete kan ook aan de inlener worden opgelegd. Bij een tweede overtreding is de boete zelfs € 24.000 en bij een derde boete € 36.000. De inspectie SZW controleert actief op deze regelgeving.

De registratieplicht Waadi geldt ongeacht of je zelfs maar eenmalig en / of voor korte tijd een werknemer bij een ander laat werken.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte