Goedkoop auto huren of leasen in het buitenland

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
30-04-2012
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Goedkoop auto huren of leasen in het buitenland

Een auto leasen of huren is onder meer in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Voor een periode van 2 weken kunt u in het buitenland een auto huren, daarna moet u de auto terugbrengen of omruilen. Op dit moment loopt er een procedure bij de Europese Unie over de BPM-betaling bij tijdelijk gebruik in Nederland.

Procedure

Piet least een auto bij een leasebedrijf, zeg Avis Duitsland. Hij wordt aangehouden door de Douane en Piet krijgt een waarschuwing. Óf hij voldoet de BPM, óf de auto moet terug naar Duitsland. Piet wil dit gezeur niet en brengt de auto terug naar Avis. Avis voldoet vervolgens de BPM over de auto en maakt bezwaar tegen haar eigen aangifte. De gronden:

BPM is verschuldigd als de auto in Nederland wordt gebruikt en wordt terugbetaald als de auto Nederland weer verlaat. Over deze periode ben je de BPM wel kwijt en krijg je geen rentevergoeding. Het zou volgens de rechter redelijker zijn als Avis enkel de BPM zou moeten betalen over de periode dat het leasecontract loopt, derhalve tijdsevenredig.

De rechtbank Breda (18 januari 2010) was van mening dat de Nederlande BPM-regeling het vrije verkeer van diensten belemmert. De tijdsevenredige regeling is ook wel door de regering besproken, edoch dit zou de buitenlandse leasemaatschappij in een voordeliger positie brengen. De rechtbank heeft besloten vragen te stellen aan de Europese rechter.

Aantekening

Ik verwacht dat de de EU zal stellen dat de huidige BPM-regeling in strijd is met artikel 56 - 62 (vroeger 49 - 55), het vrije verkeer van diensten. Edoch de regeling wordt gerechtvaardigd door een gelijke behandeling van de auto's in Nederland.


Als u een auto huurt in het buitenland wijs dan de verhuur- of leasemaatschappij op deze tussen uitspraak.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte