Advies over de auto van de zaak? Meerdere auto's van de zaak ?

Vraag offerte bij fiscaal jurist !

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

MRB en bijtelling oldtimer

MRB regeling 2014

In 2014 komt er een nieuwe regeling voor de motorrijtuigenbelasting van oldtimers. De regeling op hoofdlijnen:

  • Alle auto's, ongeacht type, brandstof en gebruik, van 40 jaar of ouder (van voor 1974) zijn vanaf 2014 volledig vrijgesteld van MRB,
  • Alle personen- en bestelauto's op diesel en LPG jonger dan 40 jaar betalen vanaf 2014 het volle tarief voor de MRB,
  • Personen- en bestelauto's op benzine, alsmede alle motorfietsen, bussen en vrachtauto's tussen de 26 en 40 jaar oud (tussen 1974 en 1988) vallen onder een overgangsregeling. Deze motorvoertuigen hoeven slechts een kwart van de MRB te betalen, met een maximum van 120 euro per jaar, mits deze voertuigen in de wintermaanden (december, januari en februari) niet worden gebruikt. Wordt het voertuig wel in die maanden gebruikt, dan is gedurende het gehele jaar het volledige tarief verschuldigd.

Oldtimer en bijtelling

Sinds 2010 bedraagt de bijtelling voor auto's van 15 jaar en ouder 35%. De grondslag voor de waardering is niet de oorspronkelijke cataloguswaarde maar de actuele waarde (waarde economisch verkeer) van de auto. Los van het risico op hogere onderhoudskosten is een youngtimer (auto van 15 tot 25 jaar) en oldtimer fiscaal nog steeds aantrekkelijk.

Voorbeeld

U koopt een oldtimer voor € 20.000. U hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen en kunt gebruik maken van een goedkope oldtimerverzekering. Fiscaal  kost u deze auto 35% van € 20.000 tegen een tarief van zeg 40%, derhalve € 230 netto per maand. Hiervoor mag u alle kosten via de onderneming betalen en kunt u alle omzetbelasting verrekenen.

Tip oldtimer

Als u een mooie oldtimer ziet staan die nog wat onderhoud nodig heeft, kunt u beter de oldtimer - voor het onderhoud - kopen en daarna het onderhoud laten uitvoeren. Hiermee kunt u in ieder geval de omzetbelasting op het onderhoud verrekenen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte