Ondernemer? Vraag eens offerte bij onze accountant!

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-02-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Zelfstandigenaftrek 2021

U begint voor uzelf met een eenmanszaak, VOF of maatschap en krijgt allerlei faciliteiten. Naast de startersaftrek heeft u recht op zelfstandigenaftrek en dotatie aan de fiscale oudedagsreserve. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het urencriterium, zijnde 1.225 uur op jaarbasis; en
  • U moet minimaal 50% van uw werkzame tijd aan uw onderneming besteden;
  • U bent aan het begin van het jaar nog niet AOW-gerechtigd.

De zelfstandigenaftrek is niet meer dan de winst, tenzij u ook recht zou hebben op startersaftrek. Uw inkomen uit de onderneming kan dus door de zelfstandigenaftrek niet negatief worden. Het deel dat u niet heeft verrekend mag u in de komende 9 jaar alsnog verrekenen.

Urencriterium 2020 en 2021 soepel

Het kabinet komt ondernemers in 2020 en 2021 tegemoet bij het bijhouden van hun uren, dit door de coronacrisis. Ondernemers moeten minimaal 1.225 uur per jaar aan hun bedrijf besteden. Door de coronacrisis kan er veel minder werk zijn. De Belastingdienst gaat er vanuit dat de ondernemer 24 uur per week aan de onderneming heeft besteed. Voor ondernemers met piekuren in januari - juli is er een aparte regeling. Verzoeken om uitstel van betaling en kwijtschelding van belastingen worden soepel afgehandeld.

Bedrag zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.030. Sinds 2020 is de aftrek beperkt tot 46%. Deze daalt de komende jaren nog verder. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog maar € 6.670.

Winst te laag voor zelfstandigenaftrek?

Is uw winst te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te verbruiken? Dan kunt u dit bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek in de volgende 9 jaar gebruiken. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Ook zo tevreden over uw accountant? Vraag vrijblijvende offerte.

Startersaftrek

De eerste 3 jaren van uw ondernemerschap heeft u ook nog recht op € 2.123 startersaftrek! Deze aftrek mag u de eerste 5 jaar van uw ondernemerschap maximaal 3 keer toepassen.

De startersaftrek en zelfstandigenaftrek samen vormen een onderdeel van de ondernemersaftrek (artikel 3.74). U voert deze op als aftrekposten in uw admininistratie. Hou er wel rekening mee dat tarieven en bedragen regelmatig veranderen. Wilt u zeker weten dat u de juiste bedragen opvoert, gebruik dan een online boekhoudprogramma. Deze pakketten vinden wij geschikt:

 
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte