Voordelig een auto van de zaak rijden?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Youngtimer is fiscaal aantrekkelijk

Is een auto ouder dan 15 jaar, dan spreken we over een zogenaamde youngtimer. Een youngtimer is fiscaal aantrekkelijk omdat u een bijtelling moet betalen over de werkelijke waarde van de auto en niet over de cataloguswaarde.

Het percentage van de bijtelling is wel hoger, namelijk (maximaal) 35%, maar de grondslag van de bijtelling zal in veel gevallen beduidend lager zijn. De youngtimerregeling geeft u de mogelijkheid om voor zo'n € 100 aan bijtelling per maand een geweldige auto te rijden. De bekende risico's (onderhoud, meer MRB, etc.) en onbekende risico's (bestaat de regeling in 2021 nog wel want hij staat politiek wel enigszins onder druk) moet u wel meewegen bij de aanschaf.

Fiscale bijtelling

Als u weet welk bijtellingspercentage op uw auto van toepassing is, kunt u op basis van de grondslag de bruto bijtelling berekenen. Dit bedrag wordt bovenop de winst geteld bij de aangifte inkomstenbelasting. Voor het invullen van de aangifte moet u dus wat rekenwerk doen. Het snelst en gemakkelijkst doet u dit met een online boekhoudporgramma.

In de markt zijn verschillende boekhoudprogramma's verkrijgbaar die een directe koppeling mogelijk maken met de online aangifte. Een aantal boekhoudprogramma's die wij kunnen aanbevelen zijn:

 

Wat is een youngtimer?

Als een personenauto 15 jaar of ouder is, dan noemen we dit een youngtimer. Dit geldt ook voor auto's die uit het buitenland komen en geïmporteerd worden. Deze auto's krijgen een nieuw kenteken, maar de RDW neemt de leeftijd over van de eerste tenaamstelling in het land van herkomst.

Zakelijk voordelig rijden? Vraag het onze adviseur.

Voorbeeld bijtelling youngtimer

Als voorbeeld: u rijdt een Audi A8 van € 120.000. Deze auto kost u (bij een nieuwe auto) ongeveer € 1.000 netto per maand. Als de Audi A8 minimaal 15 jaar oud is, kost deze auto nog € 8.000, deze auto kost u dan € 100 per maand.

Een Volvo V40 (cataloguswaarde € 25.000) kost per maand ongeveer € 250, u kunt dus - qua bijtelling - beter een 15 jaar oude Jaguar of Audi kopen.

Vragen of opmerkingen

Wilt u nog meer fiscale voordelen of weten of u teveel belasting heeft betaald? Vraag eens een offerte.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte