Juist contract met opdrachtgever? Vraag offerte

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Twee opdrachtgevers is genoeg voor ZZP'er

In een procedure bij de Rechtbank had een ondernemer maar 1 of 2 opdrachtgevers. Dit was genoeg voor het zelfstandig ondernemerschap. De feiten zijn wel belangrijk.

Procedure over beperkt aantal klanten bij ondernemer

Een ondernemer moet meerdere klanten hebben. Dit is het vereiste van zelfstandigheid en duurzaamheid. Hieraan wordt ook voldaan als een ondernemer opvolgend meerdere klanten heeft. Het is voor het verkrijgen van de IB ondernemersstatus niet noodzakelijk dat de ondernemer gelijktijdig meerdere opdrachtgevers / klanten heeft.

Deze ondernemer was een interim manager die bedrijven adviseerde bij grotere opdrachten. De ondernemer had 2 opdrachtgevers in 2 jaar. De inspecteur was van mening dat de interim manager geen ondernemer kon zijn. De rechter denkt hier anders over. Belangrijkste redenen:

  • partner ziek, hierdoor moest de ondernemer ook vaker thuis zijn (minder opdrachten);
  • de ondernemer had bewijs dat hij wel meerdere opdrachten kon krijgen;
  • de ondernemer loopt ondernemersrisico;
  • de ondernemer heeft een AOV-verzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering;

Bron ondernemerschap ZZP'er

Rechtbank Gelderland d.d. 9 februari 2017 (ECLI NL RBGEL 2017 666).

Ook zo blij met je accountant? Vraag offerte

Tip

Gebruik als ZZP’er zoveel mogelijk de modelcontracten die zijn opgesteld of goedgekeurd door de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var/modelovereenkomst-zoeken/

Uiteraard dienen de feiten wel overeen te komen met de bepalingen van deze modelcontracten. Papier is geduldig en dat weten de medewerkers van de belastingdienst ook.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte