ZZP'er en MKB-winstvrijstelling

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

ZZP'er en MKB-winstvrijstelling 

Over de omzet minus de kosten en afschrijvingen moet u belasting betalen.

De netto winst wordt dan nog verminderd met de ondernemersaftrek en startersaftrek en eventueel kunt u nog aan de fiscale ouderdagsreserve (soort pensioen binnen uw bedrijf) doteren. Van de uiteindelijke netto is een percentage van 12% vrijgesteld (de MKB-winstvrijstelling).

Wijziging MKB Winstvrijstelling  vanaf 2013

In 2013 is de MKB winstvrijstelling verhoogd tot 14%.

Noot

Als de onderneming (eenmanszaak) wordt ingebracht in een B.V., dan komt de MKB-winstvrijstelling te vervallen (vanaf het moment dat de onderneming voor rekening van de B.V. wordt gedreven), tenminste dit wordt gesteld door de Rechtbank Breda (29 juni 2011 nummer 10.5317). De MKB-winstvrijstelling kan hiermee niet worden toegepast op de vrijval van de fiscale oudedagsreserve / stakingswinst. Deze uitspraak ligt niet in lijn met doel en strekking van de wet. In voorkomende gevallen adviseren wij u een fiscaal jurist te raadplegen.

Een oplossing kan zijn om de fiscale oudedagsreserve in het jaar vóór de inbreng in de B.V. te laten vrijvallen, vervolgens wordt er een lijfrente in het jaar van inbreng bedongen (binnen 6 maanden).


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte