Fiscaal advies voor ondernemers die onderneming verkopen of met pensioen gaan?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

FOR omzetten in banksparen

U bouwt binnen uw onderneming een FOR / oudedagsreserve op? Er is voldoende liquiditeit in uw onderneming? Dan is dit een tip waar u iets mee kunt.

Banksparen voor ondernemers

De oudedagsreserve laat u vrijvallen (gevolg: hogere winst). Over deze hogere winst mag u de MKB-winstvrijstelling (nu 14%) claimen. Vervolgens moet u de vrijgevallen FOR afstorten bij een bancaire instelling (via bankspaarlijfrente). Deze transactie altijd in overleg met uw belastingadviseur en uw bank contactpersoon uitvoeren.

Voorbeeld

De FOR bedraagt € 50.000 en u moet dan over € 43.000 inkomstenbelasting betalen. Uw winst is derhalve € 43.000 hoger en u verkrijgt - voor de afstorting in banksparen - een aftrekpost van € 50.000. Al met al is uw pensioen ondergebracht bij een bank en levert dit u een aftrekpost op van € 7.000.

ZvW premie

Door het afkopen van de FOR zou u wellicht 2x ZvW premie moeten betalen. Dit mag volgende de Hoge Raad niet.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte