Vragen over bedrijfspand en belastingen?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Voordeel verlaging overdrachtsbelasting voor ondernemers en DGA's

Sinds enkele jaren bedraagt de overdrachtsbelasting op woningen 2%. De regeling geldt voor particulieren, maar ook ondernemers en DGA's kunnen een voordeel behalen. In dit artikel een toelichting.

De regeling

De verlaging van de overdrachtsbelasting tot 2% geldt alleen voor huizen bewoond door particulieren. Voor bedrijfshallen en kantoren blijft het tarief dus 6%. Het maakt echter niet uit welke particulier er in de woning woont, de koper mag de woning ook verhuren aan een andere particulier. Als bij de woning een garage of kleine bedrijfshal hoort, geldt het lagere tarief ook hiervoor. Voor losse garageboxen geldt het tarief echter niet.

Woningen die bestemd zijn voor bewoning door particulieren vallen dus onder de regeling. Dit geldt dus ook voor (sommige) recreatiewoningen en woon- / winkel- of woon- / werkpanden. Als het pand voor 90% of meer voor particuliere bewoning bestemd is of kan zijn, dan geldt de 2% overdrachtsbelasting voor het gehele pand.

Belastingvoordeel ondernemers en DGA's

Behoort er een woon- / winkelpand tot uw bedrijf of is het woon- / winkelpand eigendom van uw B.V., dan kunt u overwegen om het woongedeelte aan u in privé te verkopen. De huur is dan niet meer belast met inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting, maar wordt belast in box 3. Gezien de lagere prijzen van onroerende zaken en de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, kan dit best voordelig zijn. Binnen mijn klantenkring kijken veel ondernemers naar de mogelijkheden om hun onroerend goed in privé onder te brengen. Laat u wel adviseren door een fiscaal jurist / belastingadviseur.

Ook zo tevreden over uw accountant? Vraag vrijblijvende offerte


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte