De werkkostenregeling scan?

Fiets van de zaak in 2020, hoe werkt dit?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Fietsregeling

De fiets valt sinds enkele jaren verplicht onder de nieuwe - vaak minder gunstige - werkkostenregeling. Renteloos lenen voor een (elektrische) fiets is nog steeds mogelijk (artikel 13 lid 5 wet LB). Renteloos lenen van de werkgever kan sinds 2016 niet meer.

Fiets van de zaak in 2020

De regels omtrent de fiets van de zaak zijn bijna complexer dan de regels voor een auto van de zaak. Na afschaffing van de regeling inzake de "fiets van de zaak" en invoering van de werkkostenregeling is de wereld er in fietsland niet eenvoudiger op geworden. Welke opties zijn er nog anno 2019? Hoe ziet de nieuwe regeling in 2020 eruit?

 1. In 2020 worden de regels voor een ter beschikking gestelde fiets een stuk eenvoudiger. Werkgevers die een normale fiets of elektrische fiets ter beschikking stellen aan een werknemer kunnen gebruik maken van een nieuwe forfaitaire regeling. Er komt  een bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van de (elektrische) fiets. Dit is een eenvoudige regeling die lijkt op de regeling voor de auto van de zaak. 
 2. Leasefiets in 2020; evenzo als bij de auto van de zaak is het ook mogelijk om voor de fiets van de zaak een lease af te sluiten. Via deze route kunt u fiscaal voordelige arbeidsvoorwaarden introduceren binnen uw bedrijf. 
 3. Voorbeeld fietsregeling in 2020: een fiets kost € 1.000, jaarlijks moet € 70 als loon worden gezien. Netto kost dit ongeveer € 30 voor de werknemer. De werkgever mag hierbij alle (onderhouds-)kosten en de aanschaf voor zijn rekening nemen.
 4. Bij een privéfiets mag de werkgever voor alle woon-werk- en zakelijke kilometers € 0,19 per kilometer vergoeden. De privéfiets kan worden vergoed binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

De werkkostenregeling-scan ... vraag een offerte

Vragen en antwoorden Ministerie over fiets van de zaak

Vragen en antwoorden over de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak. Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en werknemers eenvoudiger een fiets, elektrische fiets of speed pedelec van de zaak gebruiken voor privédoeleinden.

Vragen voor werknemers

 • "Ik ga nu met de auto naar het werk en krijg van mijn werkgever € 0,19 per kilometer aan vergoeding. Wat betekent deelname aan de fiets van de zaak (financieel) voor mij?"
  Uw werkgever bepaalt welke reiskostenvergoedingen blijven bestaan of vervallen en welke hij naast elkaar aanbiedt. Als u niet meer met de auto naar uw werk reist, maakt u ook geen kosten meer voor het gebruik van een auto. Het kan zijn dat u dan ook geen kilometervergoeding meer ontvangt van uw werkgever. Als u over de kilometers die u met de fiets van de zaak aflegt ook een kilometervergoeding ontvangt, betaalt u daar wel belasting over. Over het privévoordeel van de fiets van de zaak betaalt u belasting via de bijtelling. De bijtelling houdt in dat u 7% van de waarde van de fiets bij uw salaris optelt. Zet dit voor uzelf op een rijtje.
 • "Ik ga nu met mijn eigen fiets naar het werk en krijg van mijn werkgever € 0,19 per kilometer aan vergoeding. Wat betekent deelname aan de fiets van de zaak (financieel) voor mij?"
  Uw werkgever bepaalt welke reiskostenvergoedingen blijven bestaan of vervallen en welke hij naast elkaar aanbiedt. Als u niet meer met uw eigen fiets naar uw werk reist, kan het zijn dat u dan ook geen kilometervergoeding meer ontvangt van uw werkgever. Als u over de kilometers die u met de fiets van de zaak aflegt ook een kilometervergoeding ontvangt, betaalt u daar wel belasting over.Over het privévoordeel van de fiets van de zaak betaalt u belasting via de bijtelling. De bijtelling houdt in dat u 7% van de waarde van de fiets bij uw salaris optelt. Zet dit voor uzelf op een rijtje.
 • "Kan ik als het regent met de auto of openbaar vervoer naar het werk?"
  U kunt natuurlijk bij slecht weer kiezen voor het openbaar vervoer of de auto in plaats van de fiets. Uw werkgever kan u voor die dagen een kilometervergoeding geven waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd.
 • "Wat nu als ik eerst met de fiets van de zaak naar het station rijdt en dan het openbaar vervoer pak?"
  Ook in dit geval kan uw werkgever bepaalde reiskosten vergoeden waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met de auto of het openbaar vervoer heeft gereisd.
 • "Ik gebruik de fiets van de zaak niet privé, moet ik dan toch bijtelling betalen?"
  Ja, voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of u de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak.
 • "Welke vervoersmiddelen gelden als ‘fiets van de zaak’?"
  Voor de regeling wordt onder een fiets verstaan: een fiets die door spierkracht wordt aangedreven, eventueel met een hulpmotor.
 • Wel een fiets van de zaak: elektrische fiets, speed pedelec.
 • Geen fiets van de zaak: brommer, scooter.
 • "Ik heb een elektrische fiets van de zaak. Wie betaalt de kosten voor het thuis opladen van de accu?"
  Als u de kosten zelf betaalt, dan kunt u ze niet aftrekken van de bijtelling. Maar een werkgever kan er ook voor kiezen om deze kosten voor opladen te vergoeden, bijvoorbeeld met behulp van de vrije ruimte in de werkkostenregeling.


Vragen voor werkgevers

 • "Wat is voor mij als werkgever het voordeel van de nieuwe regeling?"
  U profiteert in de eerste plaats van fittere werknemers. Daarnaast is de nieuwe regeling ook een stuk eenvoudiger dan de oude regeling. Nu geldt nog dat werkgevers de werkelijke waarde van het voordeel van privégebruik moeten vaststellen. Straks geldt een vast tarief (de bijtelling) als loonvoordeel.
 • "Wat moet ik als werkgever fiscaal doen om een fiets van de zaak aan te kunnen bieden aan mijn werknemers?" 
  Uw werknemer mag de fiets van de zaak privé gebruiken en heeft daar voordeel van. Dit voordeel  wordt gezien als ‘loon in natura’. Hiervoor gelden de volgende regels: u houdt loonbelasting en premie volksverzekeringen in over dit loon, u betaalt premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zvw over dit loon en U kunt dit loon als eindheffingsloon aanwijzen.
 • "Wat kost de fiets van de zaak mij als werkgever?" 
  U kunt ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen via een leasemaatschappij.
 • Zelf kopen: in dit geval betaalt u als werkgever zelf de aanschaf van de fiets. Daar kunnen de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen nog bijkomen. Dit hangt af van de afspraken die u maakt met uw werknemers. De kosten die u maakt voor de fiets kunt u aftrekken van de winstbelasting.
 • Leasen: u kunt er ook voor kiezen om fietsen te leasen via een leasemaatschappij. U betaalt dan maandelijks een leasebedrag waar alle kosten in zijn verwerkt. Deze kosten kunt u aftrekken van de winstbelasting.

Gebruik een online boekhoudprogramma

Of u de aanschaf van een fiets van uw privé- of bedrijfsvermogen wilt doen, is per situatie verschillend. Dit hangt vooral af van het aantal kilometers dat u rijdt en de kosten van de fiets.

Wie een dure fiets koopt en weinig rijdt, kan de fiets beter als bedrijfsvermogen beschouwen en gebruik maken van de investeringsaftrek. In alle gevallen is het belangrijk om een goede administratie bij te houden, onder meer van de gereden kilometers.

Er zijn veel (gemakkelijke) online boekhoudprogramma’s beschikbaar die kunnen helpen. Maar om het u iets makkelijker te maken, hebben wij alvast een selectie gemaakt van de beste boekhoudpakketten voor ondernemers:

 

Fietsregeling ... de oude regeling ... via lening werkt prima

Sinds 1 januari 2015 valt de fiets van de zaak onder de werkkostenregeling, de grote bak van 3% voor alle kostenvergoedingen aan uw werknemers. De fiets moet dus sinds 2015 concurreren met de telefoon, het kerstpakket, feestjes, personeelsuitjes, etc. De werkkostenregeling (of WKR) wil zeggen dat de werkgever maximaal 3% van de totale fiscale loonsom tot € 400.000 (daarboven 1,7%) aan belastingvrije vergoedingen aan zijn werknemers mag betalen. Het is echter nog steeds mogelijk om een werknemer belastingvrij € 0,19 per kilometer (woon-werkverkeer) te vergoeden.

Voorbeeld fiets van de zaak oude regeling

Uw werknemer woont op 10 kilometer van zijn werk, per week fietst hij dus 10 x 2 x 5 = 100 kilometer, per jaar derhalve ongeveer ruim 4.500 kilometer (belastingvrije vergoeding ruim € 800 per jaar). Als de werknemer een fiets van € 1.600 koopt via een lening van de werkgever, dan kan hij de fiets binnen 2 jaar volledig aflossen. En ... geen stress en lekker op de fiets naar het werk.

Uit het bovenstaande voorbeeld volgt dat het kopen van een fiets van de zaak via een (renteloze) lening van uw werkgever nog steeds interessant is. Daarnaast zijn uw werknemers gezonder en fitter.

Wilt u een juiste leningsovereenkomst ontvangen, stuur dan een e-mail aan Belastingtips.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte