Privérit of zakelijke rit met auto van de zaak

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Privérit of zakelijke rit met auto van de zaak

Om een bijtelling te voorkomen moet een werknemer een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Bepaalde ritten hebben een privé- en een zakelijk karakter. Hierbij kunt u denken aan een gecombineerde vakantierit of een rit waarbij u eerst uw kinderen wegbrengt en dan naar uw werkt zou rijden. Volgens de Belastingdienst moeten de omgereden kilometers als privékilometers worden aangemerkt.

Voorbeeld gecombineerde rit

U brengt in de ochtend uw kinderen naar school (5 kilometer) en rijdt dan door naar kantoor (15 kilometer). De kinderen gaan met een een vriendinnetje mee naar huis en aan het einde van de dag rijdt u rechtstreeks naar huis (16 kilometer). In dergelijke situaties moeten er dan 4  kilometers (dus extra kilometers) als privé worden aangemerkt.

Rechter over gecombineerde of gemengde ritten

Of een rit privé of zakelijk is hangt af van het doel van de rit. Bij een gemengde rit moet dus eerst het hoofddoel worden beoordeeld. In de onderstaande procedure bij het Gerechtshof in Arnhem (en cassatie bij de Hoge Raad) gaat het om een directeur die een afspraak heeft in Oostenrijk. Op het moment dat hij daar is gaat hij ook (met zijn gezin) een paar dagen skiën. De Belastingdienst is van mening dat de rit naar Oostenrijk een privérit is. De DGA stapt naar de rechter.

De rechter stelt vast dat dit een gemengde rit is geweest, dat klopt. Een autorit kan slechts zakelijk zijn als iemand die ook directeur is (met zelfde inkomen en vermogen en gezinssituatie) een dergelijke rit ook zou maken. Dit is volgens de rechter niet zo omdat veel mensen naar Oostenrijk gaan voor een vakantie. Het waren dus volgens de rechter privékilometers, de Hoge Raad denkt hier ook zo over.

Verklaring geen privé gebruik (digitaal)

Sinds 2015 kunt u de verklaring geen privé gebruik digitaal downloaden (klik hier) . Een dergelijke verklaring heeft u nodig indien u beperkt (minder dan 500 kilometer per jaar) privé gebruik maakt van uw (bestel)auto. Let erop dat u een kilometeradministratie moet bijhouden. De verklaring moet u ondertekenen met uw DigiD. Ook het intrekken of wijzigenvan deze verklaring kan digitaal. Als u een kopie van deze verklaring aan uw werkgever verstrekt dan zal hij de bijtelling achterwege laten.  

Bron gemende rit auto van de zaak

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 15 oktober 2013.

Hoge Raad 6 juni 2014.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte