Fiscale crisismaatregelen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
02-09-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Fiscale crisismaatregelen

Er zijn in 2009 en 2010 diverse fiscale crisismaatregelen bedacht. De regels gaan niet echt ver maar u kunt er als particulier, ondernemer of bedrijf wel uw voordeel mee doen. In dit artikel een overzicht van de meest aansprekende maatregelen.

Contactpersoon

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u (gratis) contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.

Fiscale crisismaatregelen

De Nederlandse economie kreeg in 2009 en ook in 2010 harde klappen. Er zijn fiscale crisismaatregelen bedacht om de pijn te verzachten.

Sneller afschrijven

Investeringen in 2009 of 2010 kunt u in 2 jaar afschrijven, normaal is dit 5 jaar. Dit geldt voor vrijwel alle investeringen, edoch niet voor gebouwen en personenauto's (tenzij milieuvriendelijke auto of bestelauto). Gevolg van sneller afschrijven is een hogere kostenpost, lagere winst en dus minder belastingdruk.

Verliesverrekening ruimer

Verliezen in 2009 of 2010 kunnen verder terug worden verrekend. Vroeger kon u verliezen van 2009 verrekenen met de winst uit 2008, verder terug kon niet (wel 9 jaar vooruit). Vanaf 2009 kunt u verliezen verrekenen met de winsten uit 2006, 2007 of 2008 (en de komende 6 jaar). Dit kan een liquiditeitsvoordeel opleveren.

MIA en VAMIL

Op bepaalde milieuvriendelijke investeringen krijgt u een extra subsidie, kijk hier voor een toelichting. Dit levert een liquiditeitsvoordeel op omdat u minder belasting hoeft te betalen.

Kwartaalaangifte omzetbelasting

Als u maandelijks aangifte moet doen, kunt u er in 2010 voor kiezen om uw omzetbelasting per kwartaal te betalen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Dit kan u een rentevoordeel opleveren en een tijdelijk gevoel van een liquiditeitsvoordeel.

Lager salaris DGA

Als de omzet binnen uw B.V. door de crisis is gedaald, kunt u uw salaris als directeur - grootaandeelhouder lager vaststellen. Dit kan zowel voor 2009 als voor 2010. U moet hiervoor wel toestemmming hebben van de Belastingdienst. Kijk hier voor een nadere toelichting.

Belastingdienst als bank gebruiken

Als uw bedrijf door de crisis in de problemen is geraakt, kunt u een soepele betalingsregeling met de Belastingdienst afspreken. Meld u wel tijdig (binnen 14 dagen) dat u niet kunt betalen en maak een afspraak met de Belastingdienst om uw problemen te bespreken. De regeling werkt alleen maar als uw betalingsproblemen samenhangen met de crisis. Als bij u zaken in beslag zijn genomen, kunt u de belastingdeurwaarder ook verzoeken om de verkoopdatum op te schorten. Dit kan als er goede vooruitzichten zijn dat u de schuld uiteindelijk nog kunt betalen.

Urencriterium voor ZZP'ers soepel

De Belastingdienst zal over 2009 en 2010 soepel omgaan met de urennorm voor de ZZP'er, kijk hier voor meer informatie en een toelichting.

Hypotheekrente bij verhuur te koop staande woning

Als uw woning te koop staat, kunt u ervoor kiezen de woning te verhuren. Als de woning niet meer wordt verhuurd, kunt u alsnog weer uw hypotheekrente over de te koop staande woning aftrekken, dit gedurende maximaal de 2 jaar nadat de woning te koop is aangeboden.

Stimulering speur- en ontwikkelingswerk

De faciliteiten (afdrachtsvermindering) voor speur- en ontwikkelingswerk wordt verhoogd van 42% naar 50%.Tevens wordt het plafond voor de eerste schijf verhoogd tot € 150.000 (was € 110.000). Het plafond van de maximale afdrachtvermindering ging omhoog van € 8 miljoen naar € 14 miljoen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte