Belastingvrij internet en telefoon thuis

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Belastingvrij internet en telefoon thuis

Een internetaansluiting en / of telefoonaansluiting thuis mag belastingvrij worden verstrekt. De enige voorwaarde is dat er sprake moet zijn van "meer dan bijkomstig zakelijk gebruik", dit is zo'n 10%. De werkgever zou dus met de werknemer kunnen afspreken dat hij overwerk of vakantie ruilt tegen een mobiele telefoon of internetaansluiting thuis.

Totaalpakket

Veel leveranciers bieden op dit moment combinatiepakketten of totaalpakketten aan. Hierin zit dan internet, telefoon en TV opgenomen. Hierbij kunt u denken aan het Ziggo totaalpakket of een Tele2 pakket. Bij een totaalpakket beoordeelt de Belastingdienst op grond van het totale gebruik of sprake is van een belastingvrije vergoeding of niet. Hierbij wordt de volgende stelling ingenomen:

  • zakelijk gebruik van 10% of minder volledig belast;
  • zakelijk gebruik 10% - 90% 50% vrij en 50% belast;
  • zakelijk gebruik 90% of meer volledig vrij.

De werkgever heeft een beperkt of geen inzicht in het gebruik van het internet en de TV, tenzij hij naast de werknemer op de bank gaat zitten of zijn internetgedrag hierop gaat beoordelen. Hij kan dus ook niet aannemelijk maken dat de werknemer dit voor 90% zakelijk gebruikt. In een uitspraak van het Gerechthof in Den Haag (8 januari 2010 nummer 09/00133) heeft de rechter bepaald dat de vergoeding niet belastingvrij kon plaatsvinden. Deze uitspraak had betrekking op de oude wetgeving, edoch ook onder de huidige wetgeving moet de werkgever enige controle toepassen.

Conclusie

Hoe de controle op internet, telefoon en TV moet plaatsvinden is lastig. Voor de zekerheid een aantal tips:

  1. U kunt bij een totaalpakket het beste het deel voor het internet vergoeden en de telefoon en TV niet. Als de werknemer geen mobiele telefoon van de zaak heeft, kunt u wellicht ook de telefoon thuis vergoeden.
  2. Leg in een eenvoudige schriftelijke afspraak met de werknemer vast dat hij het internet niet privé gebruikt, of slechts zeer beperkt.
  3. Bij langdurige ziekte overwegen de vergoeding stop te zetten.
  4. Laat de factuur op naam van de werkgever zetten, hierdoor is BTW verrekenbaar.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte