Deeltijdpensioen aantrekkelijk

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
04-10-2011
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Deeltijdpensioen aantrekkelijk

U bent zestig en wilt van uw pensioen gaan genieten, maar ook deels blijven werken. Het kan sinds 2011.

Besluit deeltijdpensioen

U mag maximaal 2 dagen per week genieten van uw pensioen, de rest moet u blijven doorwerken (tot uw 65ste verjaardag). Via een doorwerkbonus (geboren vóór 1948) wordt u extra gestimuleerd om door te werken, dit is vanaf uw 63ste verjaardag. Vanaf augustus 2011 kunt u ook meer dagen vrij nemen, de vereisten zijn:

  • u moet tenminste 60 jaar zijn;
  • uw pensioenreglement moet deeltijdpensioen toestaan.

Besluit Staatssecretaris

Staatssecretaris Weekers heeft aangekondigd dat het fiscaal aantrekkelijker gaat worden om langer door te blijven werken en gelijktijdig pensioen te ontvangen. Op dit moment bestaat een regeling om de arbeidsparticipatie te vergroten in de vorm van een doorwerkbonus voor mensen die vóór 1948 zijn geboren. Voorwaarde is wel dat deeltijdpensioen wordt gecombineerd met deeltijdwerken. Dit gaat dus veranderen.

De maatregel past goed bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Pensioen wordt door velen gezien als het beeld dat wordt opgewekt bij de “Zwitserleven” reclames: lekker nietsdoen op het strand. Qua marketing voor de verzekeraar erg geslaagd, het is echter totaal geen realistische weergave van de werkelijke pensioensituatie. Velen hebben immers tekort, vaak zonder het tijdig te weten.

Met de introductie van deze nieuwe regeling wordt het veel aantrekkelijker gemaakt om door te werken en dus het pensioeninkomen te vergroten. Bovendien kan langer gebruik worden gemaakt van de kennis en kunde van ervaren werknemers. Iets wat in bijvoorbeeld de Verenigde Staten veel breder is geaccepteerd en in de toekomst ongetwijfeld in Europa ook een normale zaak zal zijn.

Het is één van de middelen, samen met de verhoging van de pensioenleeftijd, om de financiële druk van enorme vergrijzing tegen te gaan.

Bron

Besluit eerder stoppen.


Deeltijdpensioen aantrekkelijk

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte