Gouden handdruk op spaarrekening

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Gouden handdruk op spaarrekening

Nieuwe wetgeving per 2014

Er is bekend geworden dat per 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als u vanaf 1 januari 2014 een ontslagvergoeding zou ontvangen, moet u daarover dus direct afrekenen met de Belastingdienst. Bij een hogere ontslagvergoeding zal dit betekenen dat u per direct 52% belasting moet betalen. De huidige mogelijkheden (stamrecht B.V. of banksparen) behoren hiermee tot het verleden.

Bestaande stamrecht B.V.

Per 1 januari 2014 komt er ook een leuke regeling. Het vermogen van een stamrecht B.V. (die onder de stamrechtvrijstelling hierin is ondergebracht) mag in één keer worden uitgekeerd. De regeling dat de uitkering periodiek moet plaatsvinden komt dan dus (tijdelijk) te vervallen. Vorenstaande geldt voor vermogen in een stamrecht B.V., bankrekening of bij een verzekeraar. Over 20% van deze uitkering hoeft u geen belasting te betalen, over 80% dus wel. Het vermogen staat hiermee op uw bankrekening en is hierdoor belast in box 3. Wellicht kunt u overwegen om uw hypotheek (eigen woning) af te lossen, dit is echter maatwerk.

Regeling tot en met 31 december 2013

Sinds 2010 mag u een gouden handdruk ook onderbrengen bij een bank, voorheen was dit enkel mogelijk bij uw eigen B.V. of bij een verzekeraar.

Voorwaarden stamrechtspaarrekening

De wetgever heeft een beperkt aantal voorwaarden gekoppeld aan de werknemers-spaarrekening voor een gouden handdruk. Dit zijn:

  • Geen afkoopmogelijkheden voor de stamrechtovereenkomst.
  • Gerechtigden op het spaarsaldo zijn beperkt, namelijk echtgenoot, ex-echtgenoot, partner, ex-partner, kinderen (ook stief- en pleegkinderen mits de kinderen jonger zijn dan 30 jaar).
  • De gerechtigden moet u opnemen in de stamrechtovereenkomst.
  • Er moet sprake zijn van een periodieke uitkering, de looptijd is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer.
  • De werkgever moet het bedrag rechtstreeks overmaken naar de bank.

Bij een leeftijd van 25 jaar of jonger moet de uitkering minimaal 18 jaar lopen. Bent u bijvoorbeeld 40 jaar, dan is de termijn nog 6 jaar en op uw 60ste verjaardag moet de uitkering minimaal 1 jaar lopen. Voor uw minimale looptijd kunt u ons een e-mail sturen of uw bank vragen.

Noot:

Informatie omtrent de mogelijkheden, kijk op bank-sparen.nu.


Gouden handdruk op spaarrekening

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte