Afkoop lijfrente

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Afkoop lijfrente

"Wij hebben een lijfrente opgebouwd van € 6.500. Wij storten hier al twee jaar geen geld op en gaan dit ook niet doen. Volgens de bank kunnen wij het niet afkopen. Weet u wat de mogelijkheden zijn? Kunnen we het eventueel omzetten naar onze hypotheek?"

Antwoord

Fiscaal gezien is afkoop wel degelijk mogelijk. Het is fiscaal weliswaar een verboden handeling, maar dat heeft alleen gevolgen voor de hoogte van de belasting die u over het bedrag moet betalen. Bij afkoop krijgt u, naast de reguliere inkomstenbelasting, als "straf" namelijk ook nog te maken met revisierente van 20%. Bij afkoop wordt de waarde van de polis, in uw geval € 6.500, opgeteld bij uw inkomen en tegen het daarbij horende toptarief belast. Daarnaast wordt de afkoopwaarde ook nog eens belast met 20% revisierente. Zit uw inkomen, inclusief afkoopwaarde, aan de top in de 42% schijf, dan wordt de afkoopwaarde dus in totaal tegen 62% belast.

Om de heffing van revisierente te voorkomen, kunt u kijken of er mogelijkheden zijn om de polis te splitsen in 2 polissen. Voor lijfrentes onder de € 4.242 wordt bij afkoop namelijk geen revisierente in rekening gebracht. U betaalt dan dus alleen de reguliere inkomstenbelasting. Overzetten naar uw hypotheek is niet mogelijk.Afkoop lijfrente

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte