Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
5 + 9 =

Afkoop lijfrente

"Wij hebben een lijfrente opgebouwd van € 6.500. Wij storten hier al twee jaar geen geld op en gaan dit ook niet doen. Volgens de bank kunnen wij het niet afkopen. Weet u wat de mogelijkheden zijn? Kunnen we het eventueel omzetten naar onze hypotheek?"

Antwoord

Fiscaal gezien is afkoop wel degelijk mogelijk. Het is fiscaal weliswaar een verboden handeling, maar dat heeft alleen gevolgen voor de hoogte van de belasting die u over het bedrag moet betalen. Bij afkoop krijgt u, naast de reguliere inkomstenbelasting, als "straf" namelijk ook nog te maken met revisierente van 20%. Bij afkoop wordt de waarde van de polis, in uw geval € 6.500, opgeteld bij uw inkomen en tegen het daarbij horende toptarief belast. Daarnaast wordt de afkoopwaarde ook nog eens belast met 20% revisierente. Zit uw inkomen, inclusief afkoopwaarde, aan de top in de 42% schijf, dan wordt de afkoopwaarde dus in totaal tegen 62% belast.

Om de heffing van revisierente te voorkomen, kunt u kijken of er mogelijkheden zijn om de polis te splitsen in 2 polissen. Voor lijfrentes onder de € 4.242 wordt bij afkoop namelijk geen revisierente in rekening gebracht. U betaalt dan dus alleen de reguliere inkomstenbelasting. Overzetten naar uw hypotheek is niet mogelijk.meer informatie over Afkoop lijfrente

Samengevat:

>
>
>
>
>
>