Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 3 =

Is bouwrente aftrekbaar of niet?

"Is bouwrente aftrekbaar? Hoe zit het met de omzetbelasting die over de bouwrente berekend word, is deze ook fiscaal aftrekbaar? Zie op mijn papieren van de notaris dat er over de periode dat ik de koopovereenkomst heb getekend tot de dag van passeren bij de notaris de bouwrente is berekend, en dat daar ook nog extra omzetbelasting bijkomt."

Antwoord

U geeft aan dat er op notariële afrekening BTW in rekening wordt gebracht over de bouwrente. U vraagt zich af of u die af mag trekken.
Op zich is het vreemd dat er BTW over bouwrente berekend wordt, dat kan namelijk helemaal niet. Er moet wel BTW berekend worden over de diensten die door de notaris verricht zijn. Wellicht dat de BTW toch op de dienstverlening van de notaris slaat en niet zozeer op de bouwrente.
Wat betreft de aftrekmogelijkheid: u kunt alle kosten met betrekking tot de financiering van de eigen woning aftrekken. Dit zijn dus alle rentebedragen, afsluitprovisies, notariskosten, etc. met betrekking tot de hypotheek. Alle BTW die over deze bedragen berekend is, mag eveneens afgetrokken worden. De notariskosten met betrekking tot de eigendomsoverdracht van het onroerend goed zijn niet aftrekbaar.

meer informatie over Is bouwrente aftrekbaar of niet?

Samengevat:

>
>
>
>
>
>