Kosten lenzen als ziektekosten aftrekbaar of niet?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kosten lenzen als ziektekosten aftrekbaar of niet?

"Mijn vrouw is in 2015 geopereerd voor staar aan beide ogen. Zij heeft gekozen voor multifocale lenzen i.p.v. de standaard lenzen. De operatie met standaard lenzen wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar, echter de meerprijs voor de multifocale lenzen niet. De meerprijs voor de multifocale lenzen bedraagt € 1.250 per lens, in totaal dus € 2.500. Nu mijn vraag: zijn deze kosten aftrekbaar voor de belasting?"

Antwoord

Uw vrouw is geopereerd aan staar en daarbij is gekozen voor toepassing van multifocale lenzen. De meerprijs hiervan t.o.v. gewone lenzen is niet vergoed door de zorgverzekeraar. U vraagt zich af of dit bedrag nu aftrekbaar is van de belasting.
Hulpmiddelen ter vervanging van het gezichtsvermogen zijn aftrekbaar, hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen niet. In het geval van uw vrouw is het duidelijk dat de operatie en het plaatsen van de lenzen ter vervanging van haar gezichtsvermogen was.

Over het algemeen wordt er bij de aftrek van kosten van hulpmiddelen geen onderscheid gemaakt naar de functionaliteit van het hulpmiddel. Zo zijn hele uitgebreide en daardoor dure hoorapparaten net zo goed aftrekbaar als hele simpele en goedkope. Dit maakt het dus goed verdedigbaar om de niet vergoede meerkosten van multifocale lenzen in aftrek te nemen.
Er bestaat echter altijd het risico dat de Belastingdienst hier nauwkeuriger naar gaat kijken en met aanvullende vragen komt of de aftrek weigert. Men zou daarbij kunnen stellen dat de standaardlens ter vervanging van het gezichtsvermogen is en de multifocale ter ondersteuning. Daarbij speelt mee dat hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen als enige specifiek in de wet zijn uitgesloten van aftrek.
Er is mij geen jurisprudentie bekend, waarin een vergelijkbaar geval als het uwe behandeld wordt. Ik kan in uw geval dus geen absolute zekerheid geven. Het is in ieder geval verdedigbaar dat u de aftrek opvoert. U zult er echter rekening mee moeten houden dat er óf aanvullende vragen over komen, óf dat de aftrek geweigerd wordt. Als dat gebeurt, dan kunt u altijd nog overwegen in bezwaar te gaan. Houd er verder rekening mee dat, als de aftrek wordt toegestaan, deze pas definitief is als u ook de definitieve aanslag over 2015 heeft ontvangen. U krijgt na de aangifte in eerste instantie een voorlopige aanslag, de definitieve volgt pas een flink aantal maanden later.

Meer weten van kosten lenzen als ziektekosten aftrekbaar

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte