Schenken voor eigen woning

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Schenken voor eigen woning

"Ik heb een woning gekocht in 2008 die gefinancierd is door mijn vader, waarbij ik € 24.000 vrije schenking heb gekregen. Kan hij mij nu nogmaals een schenking van € 50.000 geven als aflossing op de hypotheek die hij mij verschaft?"

Antwoord

U heeft in 2008 al een eenmalige hoge schenking ontvangen en vraagt zich af of u nu alsnog aanspraak kunt maken op de eenmalige verhoogde vrijstelling van € 52.281 (cijfers 2014) ten behoeve van de eigen woning.

U heeft, vanwege de eerder ontvangen hoge schenking, geen recht meer op de volledige verhoogde vrijstelling met betrekking tot de eigen woning. Uw vader kan u nu nog maximaal € 28.281 eenmalig schenken. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De schenking wordt gebruikt voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning of voor de aflossing van de eigenwoningschuld.
  • De schenking wordt vastgelegd in een notariële akte.
  • Van de schenking wordt aangifte van schenkbelasting gedaan, waarbij een beroep wordt gedaan op de eenmalige vrijstelling.

Schenken voor eigen woning

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte