Rijksmonument in buitenland

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Rijksmonument in buitenland

Een rijksmonument in het buitenland wordt vanaf 2016 fiscaal voordelig. Denk hierbij aan een mooi kasteel in Frankrijk of Engeland. In dit artikel een toelichting. Zijn er vragen of opmerkingen? Bel ons gerust.

Aftrekposten voor Rijksmonument in de EU

Als belastingadviseur, maar ook als burger merk ik dagelijks de invloed van Europa op onze eigen wet- en regelgeving. Door Europa zijn echter soms ook positieve dingen te merken. Vanaf 2014 zijn volgens de rechter onderhoudskosten op monumentenpanden in het buitenland (binnen de EU) aftrekbaar. Sinds 2016 is de wet ook op deze manier aangepast.

Als u eigenaar bent van een monumentenpand, dan kunt u een groot deel van uw onderhoudskosten in mindering brengen op uw inkomen in box 1. De kosten zijn aftrekbaar mits het rijksmonument in Nederland is gelegen en in het Nederlandse register (de Monumentenwet) is ingeschreven. De Europese rechter heeft in 2014 aangegeven dat deze regeling ook moet gelden voor monumenten in het buitenland (binnen de EU /  EER). Voorwaarde is dan wel dat het monument verband houdt met het Nederlandse culturele erfgoed, tenminste dat is de mening van de Hoge Raad. Hierna heeft de regering een besluit gemaakt waarin de regeling is opgenomen.

De voorwaarde die nu zal gelden is bijzonder. Als het buitenlandse rijksmonument in Nederland zou zijn gelegen, zou het in aanmerking komen voor opname in het register van de Monumentenwet uit 1988. De regeling / het besluit wordt nu opgenomen in een wet.

Tip over rijksmonument door fiscaal jurist

Een rijksmonument in het buitenland is vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Omdat u de kosten niet ten laste van uw inkomen in Nederland kunt brengen, is een investering voor weinig mensen weggelegd. Doordat de onderhoudskosten nu wel aftrekbaar zijn, kunt u een stuk voordeliger een mooi kasteel kopen. Overleg wel eerst in Nederland of het monument voor de regeling in aanmerking komt (het moet verband houden met het Nederlandse culturele erfgoed). U moet dus in de geschiedenis van het monument of haar omgeving duiken om een Nederlandse binding te ontdekken. Een rijksmonument zorgt er ook voor dat u goedkoop vermogen in de familie kunt houden. Lukt de financiering niet? Ook hiervoor zijn speciale regelingen.


Rijksmonument in buitenland

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte