Belastingvrij schenken

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Belastingvrij schenken 

Als u tijdens uw leven belastingvrij geld schenkt aan uw kinderen, bent u slim bezig. Een schenking of gift is niets anders dan een overdracht in geld, goederen of op papier. U geeft dus iets weg zonder er iets voor terug te krijgen. Te weinig mensen denken hieraan omdat men er niet over wil praten. Door er wel over na te denken, kunt u maximaal 20% van uw totale vermogen aan belasting besparen. U geeft toch liever aan uw partner of kinderen dan aan de Belastingdienst?

Wanneer is schenken slim?

Voor uw partner komt het meestal wel goed, tot € 600.000 is hij / zij geen erfbelasting verschuldigd als u komt te overlijden. Als uw partner dan komt te overlijden, moeten de kinderen wel fors erfbelasting betalen, bij hen is € 19.000 vrijgesteld en daarboven moeten ze 10% betalen (bij schenken geldt een jaarlijkse vrijstelling van ca. € 5.000). Als uw kinderen meer dan zo’n € 120.000 ontvangen, is het tarief zelfs 20%. Ruwweg zouden we kunnen zeggen: is uw vermogen hoger dan € 120.000, dan kunt u belasting besparen.

Welk vermogen telt mee?

Eigenlijk al uw vermogen, zoals uw huis, verzekeringen, beleggingen, spaarrekeningen, etc.

Wat regelen voor einde van het jaar?

  1. Een goed testament, bel hiervoor uw notaris.
  2. Jaarlijkse schenking van € 5.000 aan uw kinderen (eenmalig mag u maximaal € 50.000 belastingvrij schenken), betalen hoeft niet direct.
  3. Overweeg om € 2.000 belastingvrij te schenken aan uw kleinkinderen.

Belastingvrij schenken en fiscus

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte