BTW verhoging 2012, wat betekent dit voor u?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

BTW verhoging 2012, wat betekent dit voor u?

Zoals u waarschijnlijk heeft meegekregen, hebben enkele partijen in een paar dagen een pakket met fiscale maatregelen weten samen te stellen. Iets wat de regering samen met de gedoogpartner in zeven weken niet gelukt is.

Eén van de maatregelen is de verhoging van de BTW van 19% naar 21%. Deze verhoging gaat in op 1 oktober 2012. Oftewel, het leven wordt in de herfst weer 2% duurder. Op de kleinere consumptieve uitgaven is dat niet prettig, maar of u in plaats van € 100 nu, straks € 101,68 afrekent is nog wel te overzien. Wellicht nog wel handig om die dure plasma TV van € 1.200 net vóór 1 oktober aan te schaffen. Scheelt u weer € 20. Op de primaire levensbehoeften zoals eten en drinken blijft het lage tarief van 6% wel van toepassing. Zolang er maar geen alcohol in zit, want daarvoor geldt dat lage tarief niet.

Groter wordt het probleem voor degene die een nieuwbouwwoning heeft gekocht en deze wordt geleverd na 1 oktober. Op het moment van oplevering van een dergelijke nieuwe woning is geen (inmiddels verlaagde) overdrachtbelasting verschuldigd, maar 19% (en straks 21%) omzetbelasting. Op een redelijk modaal huis van € 250.000 wel een schadepost van € 5.000! Lastig als u de financiering bij de bank net rond heeft. Het wachten is op een overgangsregeling, maar of die er komt is nu nog onzeker.

Gelukkig kunt u straks wel weer goedkoper genieten van de podiumkunsten. Het tarief van 6% is, naar verluidt al per 1 juli, weer van toepassing. Of een kaartje ook daadwerkelijk 13% goedkoper wordt, valt echter te betwijfelen.De verhoging van de BTW zal moeten worden gecompenseerd door een lager tarief in 2013 in de inkomstenbelasting. Hoe laag dit tarief gaat worden, is nog niet duidelijk.

De geruchten uit de Haagse wandelgangen dat ook zonnepanelen onder het lage tarief zullen vallen, heeft de markt in deze panelen doen stagneren.

Iedereen moet meebetalen aan de crisis, met name door de verhoging van de BTW gaan we dat allemaal voelen.


BTW-verhoging 2012

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte